Rusi zauzeli najveću nuklearku u Europi, stručnjakinja: ‘Prvi put sam doista uplašena’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. ožujak 2022. u 10:40
FOTO: Press service of National Nuclear Energy Generating Company Energoatom/Handout via REUTERS

Ruske vojne snage zauzele su nuklearnu elektranu u Zaporižju na jugoistoku Ukrajine, objavile su lokalne vlasti u petak. Nešto iza ponoći po našem vremenu buknula je vatra u krugu nuklearne elektrane Zaporižija, najveće nuklearke u Europi, pored koje su se sinoć i tijekom noći odvijale borbe ruskih i ukrajinskih snaga. Nešto prije pet sati po hrvatskom vremenu vatra je ugašena.

Nuklearni sutručnjaci komentirali su najnovija događanja u nuklearki Zaporižje i tvrde kako ovo nije još jedan Černobil, ali da se radi o vrlo osjetljivoj situaciji, prenosi BCC.

Prvi put sam doista uplašena, rekla je stručnjakinja za nuklearne materijale sa Sveučilišta Sheffield Claire Corkhill.

Ukrajinske vlasti su priopćile da su poslale vatrogasce u nuklearnu elektranu Zaporižja, gdje je nakon ruskog granatiranja buknuo požar, rekavši da je nuklearna sigurnost elektrane sada zajamčena.

Rusi su zauzeli nuklearku

Ukrajinska novinska agencija Ukrinform objavila je da je područje nuklarke Zaporižije okupirala ruska vojska, pozivajući se na objavu Državnog inspektorata za nuklearnu regulaciju Ukrajine.

FOTO: YouTube/via REUTERS

“Direktor elektrane je rekao da je nuklearna sigurnost sada zajamčena. Uprava navodi da je požar buknuo u zgradi za stručno osposobljavanje i u laboratoriju”, objavio je na Facebooku Oleksandr Staruh, načelnik vojne uprave Zaporiške oblasti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je u petak Moskvu da provodi “nuklearni teror” i da želi “ponoviti” katastrofu u Černobilu, nakon granatiranja nuklearke u središtu Ukrajine, usred ruske invazije.

“Upozorit ćemo svijet da nijedna zemlja osim Rusije nije nikada pucala po nuklearnim elektranama. Ovo je prvi put u našoj povijesti, prvi put u povijesti čovječanstva. Ta teroristička država sada provodi nuklearni teror”, poručio je u video snimci koju je objavio ured ukrajinskog predsjednika.

Ukrajinski nuklearni regulator nije otkrio “nikakvu promjenu” u razini radioaktivnosti u elektrani Zaporižja, gdje je nakon ruskog granatiranja buknuo požar, priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

FOTO: Reuters

“Ukrajinski regulator je obavijestio IAEA-u da nikakva promjena nije uočena u razini radioaktivnosti u elektrani Zaporižja”, objavila je agencija na Twitteru.

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim o nuklearci Zaporižja, rekao je visoki američki dužnosnik.

Biden se pridružio Zelenskom u zahtjevu da Rusija odmah prekine svoje vojne aktivnosti na tom području i dopusti vatrogascima i hitnim službama da pristupe mjestu požara, navodi se u priopćenju.

Ukrajina: Boris Johnson optužio Putina da prijeti “sigurnosti čitave Europe”

Britanski premijer Boris Johnson osudio je u petak u priopćenju “neodgovorno postupanje” ruskog predsjednika Vladimira Johnsona koje može “izravno ugroziti sigurnost čitave Europe”, pošto su ruske snage granatirale nuklearnu elektranu u Ukrajini.

Nakon telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Johnson je zatražio sazivanje hitne sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti “u narednim satima”.

Komentirajte prvi

New Report

Close