Gradi se najveća elektrana na planeti: Bit će pet puta veća od Pariza

Autor: Poslovni.hr , 22. ožujak 2024. u 14:08
foto: unsplash

Zahvaljujući sve većim prihodima, potražnja za energijom udvostručila se od 2000. godine, a 80 posto se još uvijek zadovoljava ugljenom, naftom i čvrstom biomasom.

Khavda Renewable Energy Park Adani grupe gradi se u indijskoj državi Gujarat. Bit će pet puta veći od Pariza, vidljiv iz svemira i najveća energetska elektrana na Zemlji. Proizvodit će dovoljno električne energije za napajanje Švicarske.

Opseg projekta koji pretvara ostatke puste slane pustinje na rubu zapadne Indije u jedan od najvažnijih izvora čiste energije na planeti je toliko velik da ga čak ni njegov glavni čovjek ne može pratiti. Uspjeh Parka obnovljive energije u Khavdi ključan je za indijske napore da smanji zagađenje i postigne svoje klimatske ciljeve, istovremeno zadovoljavajući rastuće energetske potrebe najmnogoljudnije nacije svijeta i najbrže rastućeg gospodarstva, prenosi b92.

Ugljen je i dalje iza 70 posto električne energije koju Indija proizvodi, piše Euronews. “Smješten samo 20 kilometara od jedne od najopasnijih svjetskih granica koja razdvaja Indiju i Pakistan, park će se prostirati na više od 200 četvornih milja i biti najveća elektrana na planeti bez obzira na izvor energije”, rekao je Sagar Adani, izvršni direktor tvrtke Adani Green. Energy Limited (AGEL).

Osobno bogatstvo Gautama Adanija palo je za više od 80 milijardi dolara u mjesecu nakon objave izvješća. No u međuvremenu se oporavio i grupa sada ulaže milijarde u sektor čiste energije. Planira uložiti 100 milijardi dolara u energetsku tranziciju tijekom sljedećeg desetljeća, pri čemu će 70 posto ulaganja biti namijenjeno čistoj energiji. “Za Indiju nema izbora nego početi raditi stvari u dosad nezamislivim razmjerima i razmjerima”, rekao je Adani.

To je zato što će potražnja za energijom eksplodirati u nadolazećim godinama. Indija je treći najveći svjetski potrošač energije, iako su njezina potrošnja energije i emisije po osobi manje od polovine svjetskog prosjeka, pokazuju podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA) sa sjedištem u Parizu.

To bi se moglo brzo promijeniti. Zahvaljujući sve većim prihodima, potražnja za energijom udvostručila se od 2000. godine, a 80 posto se još uvijek zadovoljava ugljenom, naftom i čvrstom biomasom. Tijekom sljedeća tri desetljeća, brzo rastuće gospodarstvo imat će najveću potražnju za energijom od bilo koje zemlje na svijetu, rekla je IEA. “Ako Indija učini ono što je učinila Kina, ako Indija učini ono što je učinila Europa, ako Indija učini ono što su učinile SAD, onda nas sve čeka vrlo, vrlo sumorna klimatska budućnost”, rekao je Adani, govoreći o povijesnoj upotrebi fosilna goriva poput ovih zemalja.

Očekuje se da će potražnja za električnom energijom naglo porasti u nadolazećim godinama zbog čimbenika u rasponu od poboljšanog životnog standarda do klimatskih promjena. Ovo posljednje uzrokuje smrtonosne toplinske valove diljem Indije, a kao rezultat toga, industrija klimatizacijskih uređaja doživjet će skok u nadolazećim godinama. Očekuje se da će do 2050. ukupna indijska potražnja za električnom energijom samo za stambene klimatizacije premašiti ukupnu potrošnju energije u današnjoj Africi, objavila je IEA. Indija se ne može osloniti na fosilna goriva za svoje rastuće potrebe bez katastrofalnih posljedica za napore da se nosi s klimatskom krizom.

Komentirajte prvi

New Report

Close