Grade istraživački centar u Zemunu

Autor: Poslovni dnevnik , 08. siječanj 2020. u 21:59
Centar Verrocchio okupljat će znanstvenike iz cijelog svijeta i surađivati s CERN-om

U sklopu Instituta za fiziku.

Izgradnja centra Verrocchio u kojem će se izvoditi najsuvremenija istraživanja u području fizike i visoke tehnologije u suradnji s CERN-om, počet će krajem 2020. godine, a završetak objekta u sklopu Instituta za fiziku u Zemunu očekuje se za dvije godine, kaže Aleksandar Bogojević, direktor Instituta.

Riječ o jednom od prioritetnih projekata vlade Srbije u području inovacija u čiju gradnju će biti uloženo 5 milijuna eura. Ideju za izgradnju Verrocchija, koji bi okupljao znanstvenike iz cijelog svijeta, podržali su CERN, Mreža nacionalnih instituta Italije (INFN) i najveće znanstveno postrojenje u Njemačkoj – DESY.

"Izgradnja tog centra, kao malog dijela CERN-a, idealan je način da jedna mala zemlja uskoči i da se takmiči u prvoj znanstvenoj ligi", kaže Bogojević za Tanjug.

Jedna od dvije zgrade, ukupne površine oko 4000 kvadrata, koje će biti izgrađene u dvorištu Instituta, bit će namijenjena radu oko 50 najboljih studenata završnih godina i postdiplomaca različitih profila okupljenih oko određenih projekata.

Zamisao je, kaže Bogojević, da Verrocchio bude inkubator razvoja škole budućnosti i koncepta kvalitetnog obrazovanja za 21. stoljeće.

Prema njegim riječima, u zemunskom Institutu za fiziku nalazi se najveći superračunalni centar u regiiji i dodaje da će Verrocchio potaknuti i razvoj visokotehnološkog sektora u Srbiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close