Goldman Sachs: Petina šanse da SAD uđe u recesiju

Autor: Domagoj Puljizović , 19. kolovoz 2024. u 21:59
Foto: Shutterstock

Bude li izvještaj o zaposlenosti 6. rujna “razmjerno dobar”, Goldman bi mogao smanjiti vjerojatnost recesije u SAD-u na 15 posto.

Investicijska banka Goldman Sachs smanjila je vjerojatnost da će Sjedinjene Države ući u recesiju u sljedećih 12 mjeseci s 25 na 20 posto, nakon posljednjih izvještaja o maloprodaji i tjednim zahtjevima za primanje naknada za nezaposlenost. Goldman je ranije ovog mjeseca povisio vjerojatnost recesije u SAD-u s 15 posto, nakon što je stopa nezaposlenosti skočila na trogodišnji maksimum u srpnju, a što je izazvalo strahove od pada gospodarstva, piše Reuters.

“Smanjili smo procjenu s 25 na 20 posto, uglavnom zato što podaci za srpanj i početak kolovoza, objavljeni nakon 2. kolovoza, ne pokazuju znakove recesije. Dugotrajni gospodarski rast učinio bi SAD sličniji drugim gospodarstvima G10, gdje je Sahmino pravilo (op.a. ekonomski indikator koji se koristi za prepoznavanje početka recesije u SAD-u) vrijedilo manje od 70 posto vremena,” izjavio je Jan Hatzius, glavni ekonomist Goldman Sachsa. Izvještaj od četvrtka pokazao je da je broj Amerikanaca koji podnose zahtjeve za naknade za nezaposlenost pao na najnižu razinu u mjesec dana, dok je maloprodaja u srpnju porasla najviše u godinu i pol.

Bude li izvještaj o zaposlenosti 6. rujna “razmjerno dobar”, Goldman bi mogao smanjiti vjerojatnost recesije u SAD-u na 15 posto, ističe Hatzius koji predviđa smanjenje kamatnih stopa za 25 baznih bodova u rujnu, no ne isključuje mogućnost smanjenja od 50 baznih bodova, ne ispuni li izvještaj očekivanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close