Glavobolja vrijedna 500 milijuna eura: Ponos države u ‘raspadu’ godinu nakon otvaranja

Autor: Poslovni.hr , 07. kolovoz 2024. u 10:44
FOTO: Screenshot/YouTube

Na mostu Braila u Rumunjskoj, koji su u ovoj zemlji nazvali i “rumunjskim Golden Gateom”, morat će se izvršiti rekonstrukcija brojnih dijelova i to samo godinu nakon njegovog otvaranja.

Most čija je izgradnja koštala 500 milijuna eura od samog otvaranja bio je predmet brojnih sanacija, a predstavnici cestovnih kompanija priopćili su kako će se na mostu morati staviti novi sloj asfalta, jer je cesta, uslijed vrućine, postala neravna.

Još od lipnja prošle godine na mostu su se pojavili brojni problemi, a rumunjski Digi24 piše kako je utvrđeno da pojedini šarafi na mostu nisu dobro zategnuti te da se pojavila infiltracija vode u anker blokovima, prenosi Klix.

“Most se u cjelini mora presložiti i hidroizolirati kako se takvi problemi ne bi ponovili”, navedeno je.

Sa ukupnom dužinom od 1.975 metara, most Braila je najveći u Rumunjskoj i treći po veličini viseći most u Europi. Ujedno, ovaj most će povezati rumunjsku regiju Moldaviju sa istokom države i preliminarne procjene su ukazivale da će njime dnevno prolaziti 5.000 automobila.

“Most je projektiran da ima vijek trajanja od 120 godina. Imat će centar za nadzor i kontrolu koji će trajno snimati stanje mosta. Postavljeno je preko 50 senzora na bitnim točkama mosta. Kako bi se osigurala izdržljivost i visoka antikorozivna zaštita, zrak na mostu će se isušivati, a relativna vlažnost će se održavati ispod 40 posto”, pojasnio je u srpnju prošle godine rumunjski ministar prometa Ionel Scriosteanu.

Za gradnju ovog mosta iskorišteno je 52.360 tona čelika kao i 297.000 tona betona. Smješten je između grada Braile na istoku Rumunjske i okruga Tulcea koji se nalazi na obalama Crnog mora.

Komentirajte prvi

New Report

Close