Giorgia Meloni Italiju vraća nuklearnoj energiji nakon 35 godina

Autor: Poslovni dnevnik , 15. srpanj 2024. u 22:00
Vlada premijerke Giorgie Meloni planira zakon koji će omogućiti ulaganja u male modularne reaktore/Reuters

Italija je 1960-ih i 70-ih godina izgradila četiri nuklearne elektrane i planirala je ambiciozno proširenje svojih nuklearnih kapaciteta.

U pokušaju smanjenja emisija ugljika, desna vlada premijerke Giorgie Meloni planira ponovno uvesti nuklearnu energiju 35 godina nakon što je Italija zatvorila svoju posljednju atomsku elektranu, piše FT.

Ministar zaštite okoliša i energetske sigurnosti Gilberto Pichetto Fratin rekao je da Rim planira uvesti zakon koji će omogućiti ulaganja u male modularne nuklearne reaktore koji bi mogli biti operativni u roku od 10 godina.

Atomska energija trebala bi činiti najmanje 11 posto ukupne potrošnje električne energije u zemlji do 2050., rekao je, dok Italija nastoji smanjiti svoju ovisnost o uvezenim fosilnim gorivima.

“Da bismo imali jamstvo kontinuiteta čiste energije, moramo uvesti kvotu nuklearne energije”, rekao je ministar. Tehnologije obnovljivih izvora energije kao što su solarna energija i energija vjetra “ne mogu pružiti sigurnost koju trebamo”, ustvrdio je.

Italija je 1960-ih i 70-ih godina izgradila četiri nuklearne elektrane i planirala je ambiciozno proširenje svojih nuklearnih kapaciteta. Nakon katastrofe u Černobilu 1986. u Sovjetskom Savezu, Talijani su velikom većinom glasali na nacionalnom referendumu za ukidanje subvencija za razvoj novih reaktora.

Usred navale antinuklearnog raspoloženja, Italija je tada odlučila zatvoriti sve postojeće nuklearne elektrane, od kojih je posljednja zatvorena 1990.

Dva desetljeća kasnije, tadašnji premijer Silvio Berlusconi pokušao je ponovno pokrenuti talijanski nuklearni program, donošenjem novog zakona i sklapanjem ugovora za izgradnju novih reaktora. No njegov je pokušaj izbačen iz kolosijeka referendumom 2011. na kojemu je više od 90 posto birača odbacilo plan. 

Komentirajte prvi

New Report

Close