Stigle GM krave. Evo zašto je to dobra vijest

Autor: Poslovni.hr , 17. kolovoz 2023. u 11:08
Foto: Pixabay

Podrigivanje je najveći izvor emisije metana iz goveda.

Kada telad kanadskog uzgajivača Bena Ben Loewitha dođu na svijet, bit će među prvima koja će se u svijetu uzgajati s posebnim ekološkim ciljem: podrigivanje manje metana.

Loewith je farmer treće generacije u Lindenu, Ontario, a u lipnju je počeo umjetno osjemenjivati 107 krava i junica sjemenom bika koji je bio prvi na tržištu s genetskom osobinom proizvodnje niske razine metana, javlja Reuters, a prenosi B92.

“Selektivan uzgoj za niže emisije, sve dok ne žrtvujemo druge osobine, čini se kao laka pobjeda”, kazao je Loewith, javlja Reuters.

Dolazak komercijalno dostupne genetike za proizvodnju mliječnih krava koje ispuštaju manje metana mogao bi pomoći u smanjenju jednog od najvećih izvora snažnog plina sa stakleničkim efektom, kažu znanstvenici i stručnjaci za stočarsku industriju. Stoka čini 14,5% svjetskih emisija spomenutih plinova.

Podrigivanje je najveći izvor emisije metana iz goveda.

Semex, genetička kompanija koja je prodala Loewithu sjeme, rekla je da bi usvajanje svojstva niske razine metana moglo smanjiti emisije metana iz kanadskog mliječnog stada za 1,5% godišnje, i do 20%-30% do 2050. Kompanija je ovog proljeća počela plasirati sjeme na tržište u 80 zemalja.

“Prvi kupci dolaze iz Britanije i mljekare u SAD-u i Slovačkoj”, rekao je potpredsjednik Drew Sloan.

Znanstvenici su uhvatili izdisaje goveda kako bi izmjerili metan u njima, a zatim usporedili podatke s genetskim podacima i uzorcima mlijeka. Emisije metana iz kanadskih mliječnih krava uveliko variraju, od 250 do 750 grama dnevno.

Neki ljudi iz mliječne industrije i dalje nisu uvjereni u uzgoj s niskim sadržajem metana, govoreći da bi to moglo dovesti do problema s probavom.

Michael Lohuis, Semexov potpredsjednik za istraživanje i inovacije, odbio je dati projekcije prodaje, ali očekuje da će prodaja ostati spora dok se ne pojave financijski poticaji. Kanadska vlada trenutno ne nudi poticaje za uzgoj goveda s niskim sadržajem metana, ali ministarstvo poljoprivrede je objavilo da Ottawa radi na uvođenju kompenzacijskih kredita za smanjenje metana.

Neke zemlje i prehrambene kompanije počele su poticati stočare da pređu na uzgoj goveda s nižim emisijama. Novi Zeland će 2025. početi oporezivati farmere za metan iz goveda. Nestle i Burger King rješavaju problem metana u svojim lancima snabdijevanja promjenom načina prehrane stoke, piše Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close