‘Rajski otok’ želi privući milijardu eura ulaganja, mogu savršeno zapuniti jednu značajnu prazninu

Autor: Tomislav Pili , 07. siječanj 2022. u 07:43
Reunion je udaljen 2600 kilometara od Afrike te svega 175 kilometara jugozapadno od Mauricijusa/Shutterstock

Konzorcij tvrtki ubrzano ulaže u internetsku infrastrukturu na Réunionu.

Francuski prekomorski teritorij, otok Réunion smješten u Indijskom oceanu blizu afričke obale, u doglednoj budućnosti neće biti poznat samo po prirodnim ljepotama pod zaštitom UNESCO-a, već i kao jedno od najvećih svjetskih digitalnih središta.

Otok površine tek 2500 četvornih kilometara gdje živi 850.000 stanovnika, nastao vulkanskom erupcijom prije nekoliko milijuna godina, sada je pred jednom drugom vrstom “eksplozije” – snažnog rasta tamošnjeg digitalnog sektora.

Europski standardi
Potencijal digitalnog procvata Réunion može zahvaliti zemljopisnom položaju, ali i političkoj povijesti. Otok je udaljen 2600 kilometara od Afrike te svega 175 kilometara jugozapadno od Mauricijusa.

Prvi su ga otkrili portugalski moreplovci u 16. stoljeću, pa je ubrzo postao glavna opskrbna luka za europske brodove koji su plovili iz Afrike prema tržištima začina na istoku. Od 17. stoljeća otok je francuska kolonija, a 1946. dobiva status autonomnog prekomorskog teritorija, s francuskim kao službenim jezikom, francuskom, odnosno europskom pravnom regulativom te eurom kao valutom.

Zbog blizine Afrike, ali i veza s Europom, lokalni dužnosnici i poduzetnici smatraju da Réunion može postati digitalni most između Afrike i “starog kontinenta”.

120

milijuna eura iznosi investicija polaganja internetskog kabela do Indije

Prva faza oživotvorenja tih ambicija dovršena je u proljeće prošle godine, polaganjem podmorskog kabela za brzi internet koji otok povezuje s Madagaskarom, Mauricijusom i Južnom Afrikom. Kabel ima kapacitet prijenosa podataka od 24 TB-a i omogućuje brzinu prijenosa kao u Parizu, kaže za Deutsche Welle Nassir Goulamaly, izvršni direktor tamošnje kompanije Oceinde.

Njezina podružnica Zeop uložila je 50 milijuna eura u novi kabel nazvan Metiss, u konzorciju sa tvrtkama Canal+ i SFR iz Francuske, CEB Fibernetom i Emtelom iz Mauricijusa te Telmom sa Madagaskara. Konzorcij namjerava uložiti još 120 milijuna eura u polaganje kabela koji bi Réunion spojio sa Indijom.

Izgradnja širokopojasne internetske infrastrukture preduvjet je za izgradnju nekoliko velikih podatkovnih centara. “Nadamo se da ćemo privući do milijardu eura ulaganja i već smo u pregovorima s nekoliko zainteresiranih investitora”, otkriva Goulamaly.

Ovaj poduzetnik smatra kako bi odabir Réuniona za ulaganja u digitalni sektor trebao biti logičan, čak i za velike internetske kompanije poput Googlea, Applea, Facebooka i Amazona.

“U svijetu postoji pet velikih podatkovnih središta: dva u SAD-u, dva u Aziji i jedno u južnoj Europi u Marseillesu. No, u području Indijskog oceana postoji praznina i Réunion može savršeno zapuniti tu prazninu”, smatra Goulamaly.

Već ‘na radaru’
K tome, otok je dio Europske unije što znači da primjenjuje europske standarde zaštite osobnih podataka te ima pristup dobro obrazovanoj radnoj snazi, dodaje taj poduzetnik. Da je Réunion već “na radaru” globalnih ulagača i IT sektor smatra i Stephane Colombel, predsjednik lokalne strukovne organizacije Digital Réunion.

Ona predstavlja više od 500 lokalnih IT tvrtki koje zapošljavaju oko 5000 ljudi. “Ulagači nas sve više kontaktiraju kako bi dobili informacije o mogućnostima ulaganja na otoku”, kaže Colombel.

O zanimanju svjedoči i skok broja posjetitelja tamošnjeg sajma IT industrije pod nazivom NXSE koji se održava u glavnom gradu Saint-Deniseu. U šest godina postojanja sajma broj sudionika se utrostručio, na 900.

Rast IT sektora svakako će blagotvorno utjecati na lokalno gospodarstvo, ocjenjuje Philippe Jean-Pierre, profesor ekonomije na sveučilištu Saint-Denise. “Nezaposlenost iznosi 18 posto što je dvostruko više od francuskog prosjeka. Digitalni sektor može generirati tisuće novih radnih mjesta što će se preliti u otvaranje novih radnih mjesta i u drugim sektorima”, kaže Jean-Pierre.

Dodaje kako ipak IT sektor ne može biti čarobno rješenje za nezaposlenost na otoku jer dio stanovnika koji su radili u ribarstvu i poljoprivredi ne može “preko noći” steći potrebne kvalifikacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close