Francuska brani odgovor Alžira na talačku krizu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. siječanj 2013. u 14:31
Laurent Fabius (Epa)

Francuski ministar vanjskih poslova u nedjelju je stao u obranu alžirskog rješavanja talačke krize u pustinjskom plinskom postrojenju In Amenas.

Francuski ministar vanjskih poslova u nedjelju je stao u obranu alžirskog rješavanja talačke krize u pustinjskom plinskom postrojenju In Amenas, rekavši da je broj poginulih u napadu na otmičare bio "vrlo visok", ali su vlasti bile suočene s "nepodnošljivom situacijom".

Islamistički militanti povezani s Al Kaidom islamskog Magreba (AQIM) zauzeli su udaljeni kompleks u Sahari u srijedu prije zore, uzevši veliki broj taoca. Sve pojedinosti o onome što se dogodilo kada je alžirska vojska u subotu pokrenula završni napad radi prekida opsade još uvijek nisu poznate. "Ono što svatko treba znati jest da su teroristi koji su napali to plinsko postrojenje ubojice koji pljačkaju, siluju i ubijaju. Situacija je bila nepodnošljiva", rekao je ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

"Lako je reći da je ovo ili ono trebalo biti učinjeno. Alžirske vlasti donijele su odluku uz vrlo visoku cijenu, no mene malo smeta … kada se daje dojam da Alžirce treba propitivati. Oni su se morali nositi s teroristima", rekao je Fabius u intervjuu za radio Europa 1. Alžirska vlada priopćila je u nedjelju da će broj poginulih iz napada na plinsko postrojenje u Sahari porasti s početne procjene o 23 smrtno stradala taoca.

Alžirske snage uspjele su osloboditi 685 alžirskih djelatnika i 107 stranih, a ubili su 32 terorista, objavilo je u subotu ministarstvo unutarnjih poslova. Stradala su 23 taoca, dodalo je ministarstvo bez preciziranja njihovog državljanstava.

Komentirajte prvi

New Report

Close