FOTO: Lansirani rojevi jurišnih dronova iznad najveće svjetske nuklearne sile. Moskva zatvorila zračne luke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. rujan 2024. u 09:28
FOTO: REUTERS/Maxim Shemetov

Ukrajina je u utorak pogodila Moskvu i zapadnu Rusiju u jednom od svojih najvećih napada bespilotnim letjelicama ikada, usmrtivši najmanje jednu ženu, uništivši desetke domova i prisilivši na zatvaranje glavnih zračnih luka u glavnom gradu, rekli su ruski dužnosnici.

Ukrajina je lansirala rojeve jurišnih dronova iznad najveće svjetske nuklearne sile. Rusija je rekla da je uništila najmanje 20 u moskovskoj regiji, koja ima preko 21 milijun stanovnika, i još 124 u osam drugih regija.

Tri od četiri moskovske zračne luke zatvorene su za zračni promet nakon napada, objavila je ruska zrakoplovna uprava Rosaviatsia. Glavna cesta koja vodi prema glavnom gradu bila je djelomično zatvorena.

U napadima dronovima oštećene su najmanje dvije visoke stambene zgrade u okrugu Ramenskoje u moskovskoj regiji, rekao je guverner Moskve Andrej Vorobjov. Dodao je da je poginula 46-godišnja žena te da su 43 osobe evakuirane u centre za privremeni smještaj.

FOTO: REUTERS/Maxim Shemetov

Okrug Ramenskoje, nekih 50 kilometara jugoistočno od Kremlja, ima populaciju od oko četvrt milijuna ljudi, prema službenim podacima.

Više od 70 bespilotnih letjelica također je oboreno iznad ruske regije Brjansk i više desetaka iznad drugih regija, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. Tamo nije zabilježena šteta niti žrtve.

Dok Rusija napreduje u istočnoj Ukrajini, Kijev je pokušao prenijeti rat na Rusiju početkom kolovoza napadom na zapadnu regiju, a sada to nastoji postići sve većim napadima dronovima duboko u ruskom teritoriju. Rusija kaže da su napadi slični “terorizmu” jer ciljaju na civilnu infrastrukturu.

FOTO: REUTERS/Maxim Shemetov

Ukrajina kaže da ima pravo udariti duboko u Rusiju, koja je izvršila invaziju na Ukrajinu 2022., iako su zapadni podupiratelji Kijeva više puta rekli da ne žele da rat eskalira u izravnu konfrontaciju između Rusije i vojnog saveza NATO-a predvođenog SAD-om.

Domaća industrija bespilotnih letjelica u Ukrajini ubrzano raste i Kijev pojačava napade bespilotnim letjelicama na rusku energetsku, vojnu i prometnu infrastrukturu. Rusija je drugi najveći svjetski izvoznik nafte.

Napad od utorka uslijedio je nakon rojeva bespilotnih letjelica koje je Ukrajina lansirala početkom rujna, ciljajući uglavnom na ruske energetske i energetske objekte.

FOTO: REUTERS/Maxim Shemetov

Vlasti regije Tula, koja se nalazi u susjedstvu Moskovske regije na sjeveru, rekle su ruskoj državnoj novinskoj agenciji da je olupina drona pala na postrojenje za gorivo i energiju, ali da “tehnološki proces” postrojenja nije pogođen.

Komentirajte prvi

New Report

Close