Filipincima novogodišnje raspoloženje pokvarili novi “porezi na grijeh”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. siječanj 2013. u 12:39
Thinkstock

Nova vlada želi se novim trošarinama na cigarete, kako navodi, boriti protiv pušenja, ali nije joj mrsko ni punjenje države blagajne.

 Novi "porezi na grijeh", odnosno na cigarete i alkohol, pomalo su pokvarili novogodišnje raspoloženje Filipincima, pogotovo onima koji su na više cijene u dućanima naišli i prije ponoći kada su nove trošarine trebale stupiti na snagu.

Mnogi dućani počeli su već i prije ponoći prodavati duhan i pića po višim cijenama. Trošarine na cigarete podizat će se postupno do 2017. a na kraju će kutija koštati dvostruko više nego danas. Trošarine na alkohol također će se postupno penjati do 2017., uz različite stope za pivo, vino i žestoki alkohol. "Nove cijene i dalje su niske u odnosnu na primjerice Singapur, ali za obične Filipince one su visoke", kazala je Laudemer Angeles (33) vlasnica dužćana u Manilli.

Nova vlada želi se novim trošarinama na cigarete, kako navodi, boriti protiv pušenja, ali nije joj mrsko ni punjenje države blagajne: nove trošarine trebale bi donijeti oko 800 milijuna dolara ove godine u proračun, te postupno sve više u godinama koje dolaze. Jedan dio novca služit i za zdravstvene programe budući da Filipini imaju vrlo visok postotak pušača i velike zdravstvene troškove za njihove bolesti.

Komentari (1)
Pogledajte sve

HRVATSKI POREZ NA GRIJEH ?

-na kruh
-na mlijeko
-na lijekove
na knjige
na ortopedska pomagala
na kino ulaznice…

sniženje poreza u Hrvatskoj na : vino i pivo !

Yupiii !

New Report

Close