Favoritu socijalista slabe šanse u srazu s desnicom

Autor: Tomislav Pili , 23. siječanj 2017. u 22:00
Benoit Hamon, pobjednik prvog kruga predizbora Socijalista/Reuters

Zagovornik univerzalnog dohotka osvojio bi tek sedam posto glasova na predsjedničkim izborima.

Francuski Jeremy Corbyn, kako mediji nazivaju pobjednika prvog kruga predizbora za predsjedničkog kandidata Socijalističke stranke, otvara put neovisnom kandidatu Emanuelu Macronu za utrku s kandidatima umjerene i krajnje desnice. Nekadašnji ministar obrazovanja Benoit Hamon osvojio je u nedjelju 36 posto glasova od dva milijuna članova Socijalističke stranke u izborima za njihovog kandidata za novog stanara Elizejske palače.

Njegov prvi suparnik, bivši premijer Manuel Valls, osvojio je 31 posto glasova. Arnaud Montebourg osvojio je treće mjesto i podržao Hamona u drugom krugu koji će se održati sljedeću nedjelju. Kako je izjavio, pobjeda Hamona govori kako članstvo Socijalističke stranke traži manje mjera štednje, a više tradicionalnijih socijalističkih politika.  

Svima 750 eura mjesečno
Zbog njegovih poruka Benoita Hamona povezuje se s liderom britanskih laburista koji je tu stranku poveo više ulijevo. Zaštitni znak Hamonove kampanje je obećanje da će se zalagati za uvođenje univerzalnog dohotka od 750 eura mjesečno koji bi dobio svaki Francuz, neovisno je li zaposlen ili nije. Zanimljivo, svih šest protukandidata smatralo je da se radi o preskupoj mjeri za zemlju koja pokušava ojačati slabašni ekonomski rast. U kampanji je Hamon naveo i da bi legalizirao marihuanu. Podsjetimo, Hamon je smijenjen iz vlade predsjednika Francoisa Hollandea – koji je najavio da neće tražiti drugi mandat – zbog kritiziranja njegove ekonomske politike. Međutim, ispitivanja javnog mnijenja daju Hamonu slabe šanse u utrci za sljedećeg francuskog predsjednika, naravno pod uvjetom da izbori socijalističku nominaciju.

Vjetar u leđa Macronu
Gotovo svaka anketa provedena u posljednjih nekoliko mjeseci kazuje kako će se glavna borba voditi između kandidata Republikanaca – stranke desnog centra – Francoisa Fillona te liderice krajnje desne Nacionalne fronte Marine Le Pen. Ako Hamon bude kandidat socijalista, dobio bi sedam posto glasova. Neovisni 39-godišnji Emanuel Macron koji sve više privlači i lijeve i desne birače u tom slučaju može računati na 21 posto i treće mjesto, svega četiri posto manje od Fillona. Zanimljivo, ako na izborni megdan izađe Manuel Valls, dobio bi 10 posto glasova i tako srezao Macronovu podršku na 19 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close