Farmaceuti dogovorili podjelu tržišta

Autor: Poslovni dnevnik , 01. listopad 2018. u 21:59
Dogovor četiri farmaceutske tvrtke trajao je tri godine/Davor Javorović/PIXSELL

Protiv četiri srpske tvrtke pokrenut postupak zbog kršenja konkurentnosti.

Srpska Komisija za zaštitu konkurentnosti pokrenula je postupak protiv četiri farmaceutske kuće: Farmix, Beohem-3, Makler i Pharmaswiss iz Beograda, jer se osnovano pretpostavlja da su se na tržištu dogovarali oko podnošenja ponuda na javnim nabavama lijekova za lečenje hemofilije.

Naime, dijelili su tržište opskrbe lijekovima za liječenje hemofilije na javnim nabavama, i to od 2014. do 2017. godine, pišu Večernje novosti.

Kako doznaje beogradski list, kod farmaceutskih kompanija riječ je o centraliziranim nabavama, jer je očito da su dogovorali podjelu tržišta. Svatko je izabrao po jednu nabavu na kojoj će pobijediti.

Kako se navodi u priopćenju Komisije, podjela tržišta od strane konkurenata smatra se vrlo teškom povredom konkurencije. Stoga je Komisija osnovano posumnjala da postoji opasnost uklanjanja ili izmjene dokaza koji se nalaze kod stranaka. Zbog toga je obavljen nenajavljeni uviđaj u sjedištima tvrtki protiv kojih je pokrenut postupak. 

"Obavljena je provjera poslovnih prostorija stranaka u postupku. Pregledana su računala i drugi mediji za čuvanje elektronskih podataka. Provjeravani su ugovori i dokumentacija", kaže se u priopćenju nadzornika konkurentnosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close