Evo gdje Bill Gates ulaže novac: Ovo je budućnost

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2023. u 09:29
Foto: Reuters

Većina ljudi ne zna kako se poljoprivredom doprinosi klimatskim promjenama, posebno kada su u pitanju emisije metana iz stoke i gnojiva.

Multimilijarder Bill Gates je u podcastu “Unconfuse me” ponovo govorio o onome što je nazvao skriveni utjecaj mesa na okolinu i tom prilikom izjavio da vjeruje da je budućnost u biljnom mesu.

Smatra da većina ljudi ne zna kako se poljoprivredom doprinosi klimatskim promjenama, posebno kada su u pitanju emisije metana iz stoke i gnojiva, piše Biznisinfo.ba.

O utjecaju poljoprivrede na životnu sredinu razgovarao je s muzičarem i režiserom Ahmirom Thompsonom, poznatim kao Questlove, koji je također investirao u nekoliko startupova za proizvodnju hrane baziranoj na biljkama.

Questlove je Gatesu kazao da firma “Impossible” proizvodi biljni biftek sa sirom koji je omiljen i bivšem američkom predsjedniku Baraku Obami. Istakao je da ga je osvojilo to što biljna hrana ima ukus pravog mesa.

Poljoprivredom se stvara 24 posto od ukupne svjetske emisije stakleničkih plinova. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država, uglavnom je riječ o emisijama metana iz stoke i gnojiva.

Najviše plinova, među kojima je metan, nastaje tijekom proizvodnje goveđeg mesa. Na globalnoj razini se oslobađa 50 kilograma štetnih plinova iz 99 grama govedine. Gates je 2018. napisao: “Da je stoka država, bila bi treća po emisiji stakleničkih plinova”.

U knjizi iz 2021. “Kako izbjeći klimatsku katastrofu (How to Avoid a Climate Disaster)” je napisao da će efikasna borba protiv klimatskih promjena podrazumijevati spremnost da se posveti novim stvarima, kao što su električna vozila i sintetičko meso.

Tada je tvrdio da bogate države imaju resurse potrebne za prelazak na stopostotnu sintetičku govedinu. Mišljenja je da će okus ovog mesa biti sve bolji.

Biljno meso čini mali dio ukupnog tržišta mesa. Gates je svjestan da će ljude biti teško uvjeriti da prestanu jesti pravo meso. Jedan od razloga je i što je biljno mesto skuplje.

Zato kroz svoju fondaciju podržava startupove za uzgoj biljnog i laboratorijskog mesa.

Komentari (1)
Pogledajte sve

bolje se hrane svinje na farmi od ljudi, njihov obrok je naučno zasnovan sa svim balansiranim sastojcima – naše manjkavosti u toj improviziranoj ishrani kasnije se manifestiraju kao bolesna stanja

New Report

Close