Europski grad uvodi nagrade za turiste. Evo što trebate napraviti da dobijete besplatan obrok, piće ili najam

Autor: Domagoj Puljizović , 13. srpanj 2024. u 09:30
Foto: Freepik

Program CopenPay, osmišljen je kako bi umanjio “ekološko opterećenje” od turizma, navode iz turističke zajednice Kopenhagena.

Turisti koji se tijekom posjeta Kopenhagenu odluče sudjelovati u ekološkim aktivnostima, bit će nagrađeni besplatnom hranom i ostalim pogodnostima, objavila je tamošnja gradska turistička zajednica.

U sklopu probne incijative CopenPay, koja počinje 15. srpnja, posjetiteljima kao i stanovnicima glavnog grada Danske, 24 lokalne atrakcije ponudit će različite nagrade, dokažu li da su sudjelovali u zelenim akcijama poput skupljanja smeća, odabira javnog prijevoza ili pak bicikla za vožnju po gradu.

U zamjenu za svoje okolišno obazrive postupke, posjetitelji atrakcija moći će zatražiti besplatan ručak, kavu, čašu vina pa čak i unajmiti kajak za plovidbu, piše BBC.

Program CopenPay, osmišljen je kako bi umanjio “ekološko opterećenje” od turizma, navode iz turističke zajednice Kopenhagena.

“Kada putujete u inozemstvo, bilo da letite ili idete autom na druge destinacije – zagađujete. Jedna od stvari koju možemo promijeniti je potaknuti ljude da se ponašaju održivije”, istaknula je šefica komunikacija turističke zajednice Rikke Holm Petersen. Cilj te inicijative je učiniti “mali korak prema zelenoj tranziciji”, dodala je Petersen.

Kazala je da će posjetitelji atrakcija za određenu pogodnost možda osoblju morati pokazati fotografiju na kojoj voze bicikl dok borave u Danskoj ili im na uvid donijeti putnu kartu iz vlaka, no ne i nužno s obzirom na to da se čitavi projekt temelji na povjerenju.

Petersen predviđa da će u zelenoj inicijativi koja traje do 11. kolovoza sudjelovati manji broj posjetitelja. Prema statistikama danske vlade, Kopenhagen je prošle godine zabilježio više od 12 milijuna noćenja.

Dvadesetpetogodišnji Othy Jasper u kolovozu iz Londona namjerava putovati za Kopenhagen zbog posla. Pohvalio je klimatski obazrivu incijativu koju testiraju Danci, no priznao da je malo vjerojatno da bi skupljao smeće za nagradu. “Sjajno je da čine nešto za klimu, no kao poticaj, čini mi se da je to dosta truda”, zaključio je.

Pokaže li se program uspješnim, Danci će ga proširiti na ostatak godine. “Zamislite da ljudi kao suvenir s putovanja ponesu zelenu svijest – to bi bilo nevjerojatno,”, poručila je Petersen.

Komentirajte prvi

New Report

Close