Europski energetski divovi ‘pokorit’ će se Putinu i isporučiti mu milijarde u gotovini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. travanj 2022. u 12:45
Foto: Reuters

Neke od najvećih europskih energetskih kompanija pripremaju se za korištenje novog sustava plaćanja ruskog plina, koji zahtijeva Kremlj. Kritičari tvrde da bi takav potez potkopao europske sankcije Rusiji, baš kao i jedinstvo Europske unije te u konačnici ulio milijarde u rusku ekonomiju.

Financial Times objavio je kako se neki od najvećih europskih uvoznika plina pripremaju pristati na zahtjev Vladimira Putina da plin plaćaju ruskim rubljima.

Deset europskih kompanija već je otvorilo račune u ruskoj Gazprombanci kako bi plaćale plin u skladu s mehanizmom koji je uspostavila Moskva, tražeći plaćanje u rubljima, izvijestio je još jučer Bloomberg News, pozivajući se na izvor blizak Gazpromu.

Ruski proizvođač plina Gazprom obustavio je u srijedu isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj budući da nisu prihvatile mehanizam plaćanja koji je Moskva uspostavila kako bi kupcima “neprijateljskih” zemalja omogućila plaćanje plina u rubljama.

Rusija je zbog invazije na Ukrajinu isključena iz međunarodnog platnog sustava.

Kupci plina iz EU-a moraju tako na posebni račun u Gazprombanci uplaćivati iznos u ugovorenoj valuti, uglavnom eurima i dolarima, a banka ga potom prodaje na burzovnoj aukciji i rublje uplaćuje na račun Gazproma.

Njemačka energetska tvrtka Uniper objavila je danas da očekuje normalnu isporuku ruskog plina budući da ga plaća prema ruskoj uredbi. Izmijenjeni postupak plaćanja u skladu je sa sankcijama EU-a, istaknuli su, podsjetivši na mišljenje Europske komisije.

Bruxelles je prošlog tjedna izvijestio kompanije da im sankcije Rusiji ne brane otvaranje računa u Gazprombanci, upozorivši ih tek da bi od Rusije trebali tražiti potvrdu da su uplatom novca u banku ispunili svoje ugovorne obaveze.

Bloomberg News objavio je danas, pozivajući se izvor blizak Gazpromu, da je 10 europskih kompanija već otvorilo račun, a četiri su već uplatile novac za isporučeni plin.

Čak i ako drugi kupci, nakon Poljske i Bugarske, odbiju uvjete Kremlja, isporuke im vjerojatno neće biti obustavljene prije druge polovine svibnja, kada na naplatu stižu sljedeći računi, rekao je za Bloomberg izvor koji je želio ostati anoniman jer je informacija povjerljiva.

Poljska za kažnjavanje zemalja koje plin plaćaju u rubljama

Europska unija bi trebala kazniti zemlje koje ruski plin plaćaju u rubljama, rekla je u četvrtak poljska ministrica za klimu, nakon što je Moskva dan ranije odlučila obustaviti isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj koje su odbile plaćanje u ruskoj valuti.

Članice EU-a su, kako se čini, podijeljene oko pitanja kako plaćati plin bez kršenja europskih sankcija uvedenih Rusiji nakon invazije na Ukrajini 24. veljače. Brojne europske države ovise o ruskom plinu, no Poljska, najgorljivija zagovornica strogih kaznenih mjera protiv Rusije, tvrdi da bi EU trebao potpuno zabraniti kupovinu ruskog plina.

'Ono što danas nedostaje su potpune sankcije na plin, to bi riješilo problem s Gazpromom', rekla je Anna Moskwa, istaknuvši da je problem što se sankcije ne poštuju 100 posto.

Prozvala je Austriju, Njemačku i Mađarsku kao glavne članice EU-a koje se protive strožim sankcijama na ruski plin. 'Računamo da će biti posljedica za te zemlje, koje plaćaju u rubljama, te da će kao rezultat istih prestati plaćati u ruskoj valuti', rekla je Moskwa. Nije precizirala koje kaznene mjere Poljska očekuje.

Poljska državna elektroenergetska kompanija PGNiG potvrdila je u srijedu da je Gazprom obustavio isporuke plina.

Njemačka elektroenergetska tvrtka Uniper je potvrdila da će transferirati isplate za ruski plin ruskoj banci, a ne više banci sa sjedištem u Europi. Kupci 'neprijateljskih' zemalja moraju od travnja ruski plin plaćati preko posredničke banke Gazprombank koja devize prodaje na burzi i rublje uplaćuje na račun Gazproma.

Uniper, najveći uvoznik ruskog plina u Njemačkoj, u srijedu je priopćio da će ruski plin i dalje stizati u Njemačku budući da obustava isporuka u Bugarsku i Poljsku ne utječe na tranzit u druge zemlje. Uniper je ponovio da će moći nastaviti plaćati plin ruskim mehanizmom koji traži plaćanje u rubljama.

'Smatramo da je dopuna postupka plaćanja u skladu sa zakonom o sankcijama, što znači da su uplate moguće', rekla je financijska direktorica Tiina Tuomela, potvrdivši prošlotjednu ocjenu Europske komisije. Što se tiče obustave plina Poljskoj, Uniper smatra da je to stvar poljske kompanije PGNiG i Gazproma i neće utjecati na tranzit plina kroz Poljsku.

'To znači da bi svi koji plin preuzimaju, primjerice u Njemačkoj, mogli teoretski i dalje koristiti tu rutu preko cjevovoda Yamal', rekao je komercijalni direktor Unipera Niek den Hollander.

Danas je mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto rekao kako 'opskrba energentima nije filozofsko, nego fizičko pitanje' te da će Mađarska plaćati ruski plin 'na način da stigne u Mađarsku'.

Komentirajte prvi

New Report

Close