Europska zemlja u kojoj benzinci i dizelaši gotovo ne postoje

Autor: Poslovni.hr , 06. rujan 2024. u 11:01
FOTO: REUTERS/Annegret Hilse

Prema podacima OFV-a, u kolovozu je registrirano 11.114 novih vozila, uključujući 10.480 električnih automobila.

Norveška je država u kojoj su dizelaši i benzinci ugrožena vrsta. Posljednji podaci s tržišta govore o nevjerojatnom udjelu od čak 93,4 posto električnih automobila u prodaji novih vozila u kolovozu. Objavio je to norveški OFV, agencija koja prati automobilsko tržište. Ovom postotku dodajte još 1,4 posto za plug-in hibride. Dakle, benzinci, dizelaši i hibridi čine malo više od pet posto tržišta.

Prema podacima OFV-a, u kolovozu je registrirano 11.114 novih vozila, uključujući 10.480 električnih automobila. Od početka godine u Norveškoj je prodano 68.435 električnih automobila. Najpopularniji je bio Tesla Model Y s tržišnim udjelom od 18,8 posto. Ključni faktor uspjeha je norveška porezna politika. Električni automobili promoviraju se znatnim poreznim olakšicama, dok su vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem manje atraktivna zbog visokih poreza. Osim toga, vlasnici električnih automobila imaju koristi od nižih naknada za parkiranje i ceste s naplatom cestarine, kao i dozvole za korištenje traka za autobuse.

Od 2025. Norveška će dopustiti samo prodaju novih vozila bez emisija štetnih plinova, piše Revija HAK. Već sada je blizu…

Komentirajte prvi

New Report

Close