Poslali ozbiljno upozorenje: Plan o baterijama mogao bi podbaciti

Autor: Poslovni dnevnik , 22. lipanj 2023. u 10:08
Foto: Shutterstock

Plan je skicirala Europska komisija, a mogli bi ga poremetiti ograničeni pristup sirovinama, sve veći troškovi i snažna konkurencija.

Europska unija mogla bi podbaciti u planovima koji bi joj trebali osigurati istaknuto mjesto u globalnoj proizvodnji baterija, upozorio je Europski revizorski sud (ECA).

Plan je skicirala Europska komisija, a mogli bi ga poremetiti ograničeni pristup sirovinama, sve veći troškovi i snažna konkurencija, zaključili su revizori. Povoljniji uvjeti proizvodnje mogli bi natjerati proizvođače da poslovanje prebace u druge zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države koje nude “ogromne poticaje” za proizvodnju minerala i baterija, napominju u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Europska unija uvelike ovisi o uvozu sirovina iz zemalja s kojima nije sklopila sporazume o slobodnoj trgovini, pa tako 87 posto litija dolazi iz Australije, a 68 posto kobalta iz Demokratske Republike Kongo.

“Europska unija ne smije u slučaju baterija završiti u ovisnoj poziciji u kakvoj se našla u slučaju prirodnog plina”, rekla je glavna autorica izvješća Annemie Turtelboom.

Revizori upozoravaju i da Komisija nema pregled nad subvencijama u sektoru proizvodnje baterija, koje trenutno iznose oko osam milijardi eura, priopćio je Europski revizorski sud.

Bude li domaća europska proizvodnja baterija rasla slabije nego što se prognozira, Unija će možda biti prisiljena na uvoz budući da 2035. stupa na snagu zabrana prodaje novih vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem uz iznimku sintetičkih goriva, odnosno e-goriva.

Pritom bi značajan dio uvoza stizao vjerojatno iz Kine koja trenutno čini 76 posto globalnog proizvodnog kapaciteta. Alternativno rješenje bila bi odgoda zabrane, piše agencija dpa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close