Europa neće srpske građevinske tvrtke, traže ih u Africi i Aziji

Autor: Poslovni dnevnik , 06. siječanj 2020. u 11:00
Srpske kompanije u inozemstvu grade tvornice, ceste, brane, zgrade i druge građevine

Energoprojekt je u Kataru izabran za glavnog konzultanta za upravljanje jednim od najvećih svjetskih vodoprivrednih projekata.

Srpski građevinari traženi su ne samo u susjednim zemljama već i diljem svijeta, ali najmanje u europskim zemljama. Zato su na gradnji cesta, zgrada, aerodroma i drugih objekata angažirani u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, te nizu afričkih i azijskih zemalja. Najveća i najstarija srpska građevinska kompanija Energoprojekt gradi u 20 zemalja, pišu Večernje novosti.

Njihovih inženjera i radnika ima najviše na gradilištima u zemljama Bliskog istoka, u Kataru, Omanu, Dubaiju, Abu Dhabiju, zatim u Ugandi, Peruu, Rusiji, Kazahstanu, Alžiru i Jordanu. "Naša kompanija je u Kataru izabrana za glavnog konzultanta za upravljanje jednim od najvećih svjetskih vodoprivrednih projekata, u prvoj fazi izgradnje megarezervoara pitke vode Katara. Vrijednost radova je oko četiri milijarde dolara", kaže Bogdan Uzelac, izvršni direktor za operativne poslove u Energoprojektu. 

Od Rusije do Perua
Katar svu pitku vodu proizvodi desalinizacijom morske vode u postrojenjima na sjeveru i jugu zemlje, a cilj je bio povećanje postojećih količina pitke vode do razine rezervi nužnih za sedam dana maksimalne potrošnje u sustavu vodoopskrbe Katara. Za taj objet pokrenuta je procedura za upis u Guinnessovu knjigu rekorda u dvije kategorije: za najveći rezervoar pitke vode i za mrežu pitke vode s najvećim rezervoarima.

 

20 zemalja

angažiralo je inženjere i radnike Energoprojekta na brojnim projektima

"Projekt je obuhvatio izgradnju, testiranje, sterilizaciju i punjenje 15 megarezervoara na pet lokacija, testiranje i puštanje u rad pumpnih stanica i pratećih objekata i polaganje i testiranje oko 600 kilometara cijevi", objašnjava Uzelac. Završetkom prve faze projekta skladišni kapacitet katarske vodoprivrede je s dosadašnja četiri milijuna prostornih metara vode povećan na 10,5 milijuna. Trenutno Energoprojekt realizira ugovore za projektantske, konzultantske ili usluge nadzora nad izgradnjom nekoliko brana.

Četiri su u Alžiru, a dvije u Jordanu, dok u Crnoj Gori savjetuju inženjere na obnovi HE Piva i HE Perućica. Ugovorili su i sudjelovanje u nadzoru nad izgradnjom HE Karuma snage 600 megavata u Ugandi na rijeci Bijeli Nil. Energoprojektovi inženjeri i radnici grade tvornicu farmaceutskih proizvoda u Gani, međunarodni kongresni centar i hotel Hyatt Regency Rostov Don-Plaza u Rusiji. Izvode i radove na irigacijskom sustavu i obnovi ceste u Peruu.

Specijalisti za aerodrome
Jedna od rijetkih domaćih građevinskih kompanija koje je preživjela posljednja desetljeća je i Planum. Nekad su gradili brane u Gvineji i Kambodži, ali je najpoznatija King Talal u Jordanu visine 90 metara. Njihova specijalnost su aerodromske uzletno-sletne staze. Izgradili su i više kompletnih zrakoplovnih baza. Gradili su ceste u zemljama bivše Jugoslavije, u Aziji, u Ruskoj Federaciji, Kazahstanu, Siriji, Libanonu, Iraku i Kuvajtu, kao i u Africi, Džibutiju, Zambiji i Angoli.

Među najvećim poduhvatima je autocesta u Iraku. Ratomir Todorović, direktor Planuma, kaže da danas više rade u inozemstvu nego u Srbiji. Ponosni su na posao u Peveku, najsjevernijem gradu u Rusiji, kojeg su podigli srpski građevinari.

 

1726 građevinara

iz Srbije bilo je 2018. zaposleno u inozemstvu

"Tamo smo već petnaestak godina. Radili smo aerodrom i ceste, Rusija je ogromna i trenutno tamo najviše poslujemo. U nepristupačnoj Jakutskoj oblasti, u Sibiru, nitko neće raditi. Tri godine raspisuju natječaj, na kraju su nas zvali jer smo im blizu, iako je naše trenutno gradilište udaljeno čak tisuću kilometara. Gradimo i autoceste u Sibiru, kao i prometnice u sklopu proizvodnih pogona", objašnjava direktor Planuma. Prema njegovim riječima, dan u Peveku kratko traje, jedva nekoliko sati i napominje da su uvjeti rada ekstremni.

Zapošljavaju ih strane tvrtke
"Za vrijeme zime moramo pripremiti sav materijal. Tamo prvi brod pristaje tek početkom lipnja. Naši kamioni zato prelaze preko zaleđenog mora do prvog otoka, kako bi donijeli materijal. U ovo doba godine je tamo stalno sumrak", dodaje Todorović.  On navodi da Planum uglavnom izvodi radove koji spadaju u kapitalne investicije, a da ih najčešće angažiraju ministarstva, državne agencije ili lokalna vlast. Duže od tri desetljeća su u Angoli, gdje su izgradili vojne bolnice i tvornice lijekova, a jedan od budućih projekata je i obnova zrakoplovne baze koju su nekad gradili. 

Službena statistika pokazuje da je 2018. godine 1726 građevinara bilo zaposleno u inozemstvu, a najveća vrijednost izvedenih radova je u Njemačkoj. Todorović kaže da je točno da tamo ima najviše srpskih radnika, ali da u Europi nema mjesta za srpske kompanije. "U inozemstvu radi barem deset puta više srpskih građevinara nego što to pokazuje službena statistika. Njih, međutim, zapošljavaju strane kompanije, a većina radi na crno. Naše kompanije nemaju gotovo nikakve šanse da u europskim zemljama dobiju poslove. Gradimo najviše u Rusiji", rekao je direktor Planuma. 

Poslovi kod kuće

Zaposleni i na uređenju cesta u Beogradu
Konzorcij tvrtki Colas Rail iz Francuske i Energoprojekt Niskogradnja s Tajništvom za investicije grada Beograda zaključio jr prošlog ljeta ugovor za uređenje više prometnica vrijedan 2,3 milijarde dinara. Rok za realizaciju ugovora bio je 200 dana. Također, Energoprojekt Niskogradnja je u konzorciju s tvrtkom Renaišance N77 prošle godine zaključila ugovor s JP Putevi Beograda o izvođenju radova na asflatiranju ulica u Beogradu vrijedan 110 milijuna dinara, a rok za realizaciju bio je 120 dana.

Komentari (5)
Pogledajte sve

ricardo….ne bih rekao, pogotovo ne novih firmi koje rade s procesnom opremom. Osim Rusije gotovo ih nema nigdje, a i za vrijeme šugoslavije omjer hrvatskih firmi prema srbijanskim je bio 4:1. Firme su im financijski pidkapitalizirane, ne znaju jezik i profesionalizam na niskom nivou…
Dakle, samo propaganda.

Kirin,……
Ima vise gradjevinskih firmi iz Srbije koje rade po svijetu nego Hrvatskih.

Jednostavno je tako.

Firme spomenute u clanku rade vec jako dugo u Rusiji i zemljama bivseg SSSR-a. Ne bi ih tamo uposljavali da su losi.

Hahaha koja propaganda! srbijanci su vani baš poznati po kvaliteti i stručnosti!

Ljudi, UVEDITE P D V građevinarima – POD H I T N O ! To je rastuća djelatnost ., oni se bogate ko
Japanci…!

New Report

Close