EU i Kina pokreću pregovore o investicijskom partnerstvu

Autor: Tomislav Oharek , 21. studeni 2013. u 22:00
Premijer Li Kečijang i predsjednik EK José Manuel Barroso/REUTERS

Dužnosnici EU poručuju da je investicijski sporazum test kineske spremnosti na kompromise i toga da igra prema pravilima WTO-a.

Kina i europska unija počet će pregovore o sporazumu čiji je cilj poticanje investicija i koji je ujedno svojevrsna prekretnica u odnosima Bruxellesa i Pekinga.

Naime, kineski premijer Li Kečijang i predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso, jučer su nakon summita EU i Kine u Pekingu poručili kako bi ovaj sporazum još više uzajamno otvorio Uniju i najmnogoljudniju državu svijeta, produbio suradnju i potaknuo ulaganja koja kaskaju za rastom trgovine. "Trgovina dvije strane raste brzim tempom, no moramo omogućiti veći potencijal za izravna ulaganja između EU i Kine", poručio je nakon godišnjeg summita Kečijang, a prenosi Reuters. Europa je najvažniji trgovinski partner kine, dok Kina drugi trgovinski partner EU, nakon SAD-a. Unatoč tome bilateralni odnosi su opterećeni nizom trgovinskih sporova, od čelika pa do solarnih panela.

Europski dužnosnici pak poručuju kako je planirani investicijski sporazum test kineske spremnosti na kompromise i toga da igra prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije, a koja podrazumijevaju zabranu subvencija koje bi dovele u nepovoljan položaj strane kompanije. Unatoč tome što se trgovinska razmjena EU s Kinom udvostručila od 2003. godine Bruxelles optužuje kineske kompanije da se koriste prednostima nepoštenih državnih subvencija, koje im omogućuju da europsko tržište preplavljuju robom kojoj europske kompanije ne mogu cjenovno konkurirati. Sama najava pokretanja pregovora o investicijskom sporazumu vrlo je važna i zato jer definira smjer u kojem će se u idućih deset godina razvijati odnosi Europske unije i Kine kojoj je od ožujka na čelu predsjednik Ši Đinping.

Razmjena

Trgovina od 483 mlrd. eura

Bilateralna trgovinska  razmjena roba i usluga između Europske unije i Kine imala je vrijednost od 483,5 milijardi eura. Kina je lani u Europsku uniju izvezla robe vrijedne 289,7 milijardi eura, dok je iz Europske unije put Kine otišlo robe vrijedne 143,9 milijardi eura. Ipak lani je po prvi put od izbijanja financijske krize zabilježen pad uvoza iz Kine u odnosu na godinu ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close