Elektroprivreda HZHB blokirala račune Aluminija iz Mostara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. travanj 2014. u 13:32
Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EP HZHB) blokirala je u utorak zbog velikih dugovanja račune Aluminija iz Mostara iako je Vlada Federacije BiH nedavno obećala pomoći ovoj kompaniji čiji je nastavak rada sada dovoden u pitanje.

 Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EP HZHB) blokirala je u utorak zbog velikih dugovanja račune Aluminija iz Mostara iako je Vlada Federacije BiH nedavno obećala pomoći ovoj kompaniji čiji je nastavak rada sada dovoden u pitanje.

Kako su priopćili iz EP Herceg-Bosne, Aluminij nije ispoštovao ugovor potpisan prošle godine o obročnoj otplati duga koji se od 41 milijun maraka iz veljače prošle godine povećao na 88,4 milijuna maraka (44 milijuna eura) na kraju veljače ove godine, zbog čega je uprava i Nadzorni odbor donio jednoglasnu odluku o blokadi njihova računa.

"Imali smo potpuno opravdane argumente da tu nepopularnu mjeru poduzmemo i ranije budući da tako veliko dugovanje ozbiljno ugrožava likvidnost i poslovanje Elektroprivrede HZHB budući je Aluminij od potpisivanja Ugovora iz listopada 2013. godine uplatio svega 9.5 milijuna maraka, što je manje od iznosa jednoga mjesečnog računa", navodi se u priopćenju elektroprivredne kompanije sa sjedištem u Mostaru.

Najavili su da će zbog vrlo teške i neizvjesne naplate dugovanja, Elektroprivreda Herceg-Bosne u sljedećoj fazi smanjiti isporuku električne energije Aluminiju, što će vjerojatno dovesti do gašenja ovoga poduzeća.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić najavio je nakon nedavnog sastanka s upravom mostarskog Aluminija da će vlasti ovoga entiteta nastojati osigurati nastavak rada ove kompanije, koja je na pragu gašenja zbog ogromnih dugovanja i gubitaka prouzročenih visokom cijenom električne energije i lošim ugovorima koje je imala s dobavljačima proteklih godina.

Po podacima koje su ranije iznijeli predstavnici nedavno imenovane nove uprave, dugovanja Aluminija prema dobavljačima i bankama iznose 220 milijuna maraka (110 milijuna eura), dok je gubitak dosegnuo 163 milijuna maraka. Istodobno su upozorili kako Aluminij plaća iznimno visoku cijenu električne energije od 52 eura po megawatsatu (MWh), dok istodobno zenička željezara Mittal Steel, koja je u stopostotnom vlasništvu stranih vlasnika, plaća 31 euro po MWh.

U mostarskome Aluminiju Vlada Federacije BiH je suvlasnik 44 posto udjela kao i predstavnici malih dioničara, dok 12-postotni udjel ima hrvatska vlada. Zbog visoke cijene električne energije i niske cijene metala na svjetskome tržištu, Aluminij po toni gubi 600 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close