Države u regiji potpisuju sporazum o ukidanju roaminga

Autor: Poslovni dnevnik , 28. kolovoz 2014. u 15:17
Bruxelles će, kako je najavljeno, podržati regionalni dogovor o međusobnom ukidanju roaminga/FOTOLIA

Postignuta je suglasnost vlada i regulatornih tijela Srbije, Crne Gore, Albanije, Turske, BiH i Makedonije, kojima će se pridružiti Bugarska i Kosovo.

Krajem rujna u Budvi u Crnoj Gori više zemalja iz regije trebale bi potpisati sporazum koji je prvi korak prema ukidanju roaminga, tj. naplate gostovanja u drugim mobilnim mrežama, u ovom dijelu Europe, najavio je za Blic Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike u srpskoj vladi.

O ovome je, tvrdi Blic, postignuta suglasnost vlada regulatornih telekomunikacijskih tijela Srbije, Crne Gore, Albanije, Turske, BiH i Makedonije, kojima bi se trebale pridružiti Bugarska i Kosovo. "Sporazum će biti potpisan za vrijeme Infofesta u Budvi. Kada budemo imali ovaj krovni sporazum, započećet ćemo i razgovore s lokalnim operaterima za koje vjerujemo da će naći ekonomski interes da taj sporazum primjenjuju", rekao je Ljajić.

Samo realni troškovi
Prema Ljajićevim riječima Srbija se, kao kandidat za članstvo u Europskoj uniji, pokušala priključiti direktivi iz Bruxellesa, koja donosi znatno niže cijene roaminga za države članice Unije, ali ga je nadležni povjerenik obavijestio da se ta pravila odnose isključivo na države članice EU. Bruxelles će, prenosi Ljajić riječi iz Europske unije, podržati regionalni dogovor o ukidanju roaminga.U BH Telekomu za Blic su rekli da je inicijativa o ukidanju roaminga u regiji korisna i da je na tragu direktive EU da se u svim zemljama postupno ukine roaming. "U tom slučaju svaki operator bi naplaćivao samo realne troškove. Cijene bi bile svakako deset puta niže za sve korisnike u regiji", kažu u BH Telekomu.

I dok Bruxelles obara troškove roaminga, korisnici iz Srbije tu uslugu plaćaju i do pet puta više od stanovnika Europske unije, dakle i Hrvatske, pišu srpski mediji. U Telekomu Srbija kažu da je cijena roaminga rezultat bilateralnih pregovora s roaming partnerima u inozemstvu."Telekom Srbija traži prilike da sklopi partnerstvo sa što više međunarodnih mobilnih operatora kako bi bili u mgućnosti pružiti najbolje roaming usluge po najpristupačnijim cijenama", tvrde u Telekomu Srbija, tvrtke u većinskom državnom vlasništvu, čija prodaja je ponovno postala aktualna dolaskom na premijersko mjesto Aleksandra Vučića. Kako je objavljeno u srpskim listovima, za preuzimanje Telekoma Srbija zainteresiran je njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom, a za ulazak u srpsku kompaniju također je interes pokazala i Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD). Prema riječima izvora lista Blic vladi Srbije favorit je Deutsche Telekom, koji posluje u 50 zemalja i zapošljava 230 tisuća zaposlenika. Taj neimenovani izvor Blica kaže da bi Deutsche Telekom kupio većinski udio u kompaniji Telekom Srbija, dok je EBDR u Srbiji do sada kupovao manjinske udjele u kompanijama i bankama.

"Deutsche Telekom je vlasnik telekomunikacijskih kompanija u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a dao je i ponudu i za privatizaciju Telekoma Slovenije, pa je logična njegova namjera da ulaskom u Srbiju zaokruži poslovanje u regiji", izjavio je Blicov sugovornik. Plan Vučićeve vlade je da se kupac za Telekom Srbija pronađe do kraja godine.  U srpskom Vipu, slično kao i u Telekomu Srbija, kažu da prilikom formiranja cjenovnika za roaming, vode računa da korisnici dobiju najviše vrijednosti za svoj novac. No, u obje kompanije nisu htjeli komentirati najavu Ljajića o mogućem ukidanje roaminga u zemljama regije. Iz Telenora su također rekli da se trude omogućiti što bolju ponudu, uključujući i roaming. "Od stava zemalja u regiji koje je naveo Ljajić ovisi daljnji tijek pregovora o smanjenja cijena roaminga" tvrde iz Telenora. Međutim, iz Vipa je došla poruka da su "telekomunikacije jedna od najkonkurentnijih grana u Srbiji" i da "ne vide potrebu da se država miješa u funkcioniranje tržišta".  

Pad cijena u Uniji 
Inače, cijene roaminga u Europskoj uniji pomalo padaju posljednjih nekoliko godina, a novo sniženje cijena u roamingu, za govorne, SMS i podatkovne usluge, koje je stupilo na snagu početkom srpnja, ovisno o vrsti usluge kreće se od 21 do 55 posto i sukladno je obvezama iz Uredbe o roamingu u javnim pokretnim komunikacijskim mrežama u EU. U Hrvatskoj, maksimalne cijene za roaming za odlazni poziv 21 posto su povoljnije, dok je 27 posto jeftiniji dolazni poziv. U pozivima obračunska je jedinica jedna sekunda, uz naplate za uspostavu poziva u trajanju od najviše 30 sekundi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close