Država ostaje vlasnik svih vojnih tvornica

Autor: Poslovni dnevnik , 23. siječanj 2018. u 21:59
Srbija ima šest tvornica namjenske industrije koje dobro posluju/Marko Mrkonjić/PIXSELL

Pojedinačni suvlasnik moći će imati najviše 15% udjela, dok će 51% zadržati Srbija.

Država Srbija zadržat će nakon privatizacije najmanje 51 posto vlasništva u svim vojnim tvornicama, a otpuštanja radnika neće biti, javlja Blic.

To je rezultat sastanka koji su u Ministarstvu obrane održali predstavnici sindikata šest srpskih tvornica namjenske industrije, uz obećanje ministarstva da će ove odredbe biti kroz amandmane unijete u prijedlog Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme. "Država će, kao većinski vlasnik u vojnim tvornicama, postavljati svoje ljude u nadzorne odbore, što bi trebalo donijeti izvjesnu sigurnost za radnike.

Zakonom je predviđeno i da niti jedan pojedinačni suvlasnik ne može imati više od 15 posto dionica", kaže Branko Petrović, predsjednik samostalnog sindikata Krušika iz Valjeva. Dogovor s Ministarstvom obrane, dodaje Petrović, znači da neće biti ništa od najavljenog štrajka upozorenja u povodu nacrta Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme. 

Sindikati vojnih tvornica pribojavaju se zakona koji omogućava pravnim i fizičkim osobama sudjelovanje u privatizaciji i navodno otvara prostor za ulazak "prljavog kapitala" u vojnu industriju.

Prema Petrovićevim riječima, postignut je dogovor da se dugovi vojnih tvornica pretvore u državne udjele u vlasništvu. Ministar obrane najavio je da će se ukinuti smanjenje plaća za te tvrtke, što će otvoriti mogućnost da plaće porastu.

Komentirajte prvi

New Report

Close