Kijevom od zore odjekuju eksplozije, očekuje se žestoki tenkovski udar: ‘Ovo će biti najgori dan’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. veljača 2022. u 06:11
FOTO: Reuters TV via REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij proglasio je opću mobilizaciju. Traje drugi dan ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajina očekuje ruski tenkovski napad na svoj glavni grad Kijev kasnije u petak, što bi mogao postati najteži dan u ratu, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, prenosi Guardian.

Anton Heraščenko rekao je da su branitelji Kijeva spremni s protutenkovskim projektilima koje su im isporučili strani saveznici.

CNN je objavio da su se oko 5.40 sati čule još najmanje tri eksplozije u Kijevu.

FOTO: REUTERS TV/via REUTERS

Pretpostavlja se da su odjeknule na jugozapadnom dijelu grada. Nešto više od sat vremena prije toga savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je putem twittera da je započeo napad na Kijev.

Geraščenko je napisao da se se Kijev napada krstarećim ili balističkim projektilima. “Upravo sam čuo dvije snažne eksplozije”, objavio je Geraščenko.

Objavljeno je i kako su ukrajinske snage srušile neprijateljski zrakoplov iznad Kijeva u ranim jutarnjim satima u petak, koji se potom zabio u stambenu zgradu i zapalio je. Mediji su kasnije objavili i kako u Kijevu gori na više mjesta.

“Kijev nije doživio ništa slično današnjim napadima od nacističkog napada 1941.”, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Granična postaja u ukrajinskoj regiji Zaporožje pogođena je reketom, a pritom je bilo i ljudskih žrtava, objavio je Reuters.

Uz ubijene graničare ima i nekoliko ranjenih. Ta regija, navodi se, nema kopnenu granicu s Rusijom,  ali se nalazi na obali Azovskog mora. Napad se dogodio u 4.25 sati po lokalnom vremenu.

FOTO: Reuters TV via REUTERS

Zelenskij: Rusija je s raketnim napadima nastavila u četiri sata

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je Rusija nastavila s raketnim napadima u petak, u četiri sata ujutro, ali i da su ruske  trupe zaustavljene u napredovanju u većini pravaca, objavio je Reuters..

U televizijskom govoru  Zelenskij. je izjavio da su ruski udari bili usmjereni i na vojne i na civilne ciljeve.

U četiri sata ujutro sirene su se oglasile i u ukrajinskom gradu Lavovu.

BBC je prenio vijest ukrajinskih  internetskih  novina “Ukrayinska Pravda ” koje su izvijestile  da su ukrajinske vojne snage uništile most u blizini Ivankiva na periferiji Kijeva, kako bi spriječile ruske tenkove da napreduju dalje u grad.

Američko veleposlanstvo u Kijevu istovremeno je pozvalo  sve američke građane u Ukrajini da hitno napuste tu državu i to bilo kojom vrstom prijevoza.

Rusi stežu obruč oko Kijeva

Ruska vojska ima potpuno zračnu premoć u Ukrajini i steže obruč oko Kijeva s namjerom da obezglavi ukrajinsku vladu i postavi marionetsku, kazao je u petak američki vojni izvor.

Ruski vojnici iz smjera Bjelorusije brzo napreduju prema jugu i stežu obruč oko Kijeva, rekao je dužnosnik Pentagona.

“Vjerujemo da žele svrgnuti vladu i instalirati svoju, što bi objasnilo takvo napredovanje prema Kijevu”, dodao je.

“Ukrajinska protuzračna obrana je neutralizirana i Ukrajinci nemaju zračnih snaga za obranu”,

Ruska zračna premoć je potpuna, rekao je izvor.

“Rusi će u idućih nekoliko sati pokušati nagomilati snage oko glavnog grada i njegova će obrana ovisiti o kopnenim snagama i narodnom otporu”.

Ruska vojska mogla bi biti oko Kijeva za koji dan, ako već ne i u petak ujutro, sudeći po brzini napredovanja, kazao je.

“Nema mnogo vremena. Mnogo toga će ovisiti o ukrajinskom otporu”.

Saboteri 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u četvrtak navečer da su skupine “ruskih sabotera” već u Kijevu i pozvao je građane da budu oprezni i poštuju policijski sat.

“Ja ću ostati u glavnom gradu. I moja obitelj je u Ukrajini. Po informacijama koje imamo, neprijatelj me označio kao metu broj jedan. Moja obitelj je meta broj dva”.

Rusija je dosad prodirala u ukrajinski teritorij iz tri pravca: južno s Krima do grada Hersona, preko Dnjepra, sjeverno iz Bjelorusije prema Kijevu i istočno iz ruskog grada Belgoroda prema Harkovu.

Napadi su bili usmjereni na vojne ciljeve, uključujući zračne baze i zapovjedne centre, ali Pentagon smatra da je cilj zauzeti ključne gradove.

Posebno su upadljivi bili ruski napadi na vojni aerodrom Hostomel, pred vratima Kijeva, gdje borbe izgleda još traju i obje strane tvrde da imaju kontrolu.

Taj bi aerodrom mogao biti polazna točna za okruženje Kijeva.

Država na državu 

Viši dužnosnik Pentagona kaže da ovakva ofenziva nije viđena 70 godina.

“Država na državu, te magnitude i takvih razmjera, toga nije bilo od Drugog svjetskog rata”, rekao je.

Rusi zasad nisu ušli u zapadni dio Ukrajine i još nema naznaka amfibijskog napada s juga, s Crnog mora.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je prvog dana invazije poginulo 137 Ukrajinaca, a američki dužnosnik nije želio procjenjivati gubitke ukrajinske vojske.

“Vidjeli smo znake da se opiru i uzvraćaju”, rekao je.

Također, komunikacije u Ukrajini funkcionira, što znači da su kibernetički napadi ostavljeni za drugu fazu operacije.

Pentagon nije mogao potvrditi da je oboreno nekoliko ruskih zrakoplova niti da su Rusi zauzeli Černobil.

Komentari (1)
Pogledajte sve

UN treba rusiju i putina staviti na popis terorističkih država!

New Report

Close