Don Don preuzeo Pekarnu Grosuplje za 60 mil. eura

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2015. u 22:01
Ove godine Don Don očekuje 75 milijuna eura prihoda, Foto: PD

U sljedeće dvije godine Don Don planira u Kragujevcu završiti započetu gradnju najveće tvornice za tost u regiji koja će početi proizvodnju 2017.

Slovenska Pekarna Grosuplje, koja je od 1. listopada u vlasništvu kompanije Don Don, postaje središte poslovanja te tvrtke u Sloveniji i Hrvatskoj, a ostala tržišta u regiji bit će pokrivena iz Beograda, odnosno iz tvornica u Srbiji. Preuzimanjem Pekarne Grosuplje grupa Don Don postat će vodeća industrijska pekarska kompanija na tržištu zemalja regije. Prema riječima direktora Don Dona Aleša Mozetiča, ovo je važan korak prema konsolidaciji tržišta pogođenog fragmentacijom i neučinkovitošću. Spajanje dva snažna brenda bit će od koristi za obje kompanije, dobavljače i kupce, a Don Don i dalje ostaje strateški partner Mercatora, s kojim planira proširiti prodajnu mrežu.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) Don Donovo preuzimanje Grosuplja, vrijedno ukupno 60 milijuna eura, podržava kreditom od 10,3 milijuna eura. Kako je rečeno Tanjugu u beogradskom uredu EBRD-a, Don Donovo preuzimanje Pekarne Grosuplje podržale su i regionalne komercijalne banke: SKB banka iz Ljubljane, Banka Koper, UniCredit Slovenija, Societe General Srbija, UniCredit Srbija, te kao manjinski dioničar Don Dona privatni finski investicijski fond KJK. Don Don grupa će nakon kupnje Grosuplja, što mu donosi barem dvostruko povećanje poslovanja, prvo konsolidirati poslovanje, kako bi se “iskoristiti puni potencijali.” U sljedeće dvije godine planiraju dovršiti već započetu gradnju najveće tvornice za tost u regiji, koju podižu u Kragujevcu, s početkom proizvodnje u proljeće 2017. godine. U isto vrijeme, u Srbiji će nastaviti razvijati pekarske proizvode i skladištenje smrznutih proizvoda.

U Srbiji planiraju preuzimanje još dvije pekare, tu intenzivno razvijaju vlastiti lanac malih pekara. “U Sloveniji i Hrvatskoj planiramo daljnju integraciju poduzeća i preuzimanje manjih pekara koje će biti na prodaju. Želimo povećati naš tržišni udio i distribucijsku mrežu. Na rumunjskom i bugarskom tržištu također planiramo preuzimanje veće mlinarsko-pekarske tvrtke. To su ciljevi za sljedeće tri godine“, rekao je Mozetič. Ove godine grupa Don Don očekuje 75 milijuna eura prihoda, a sljedeće godine čak sto milijuna.

U razdoblju od pet godina planira se ulaganje 50 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close