Dogovorene male kazne za veliku korupciju u Budvi

Autor: Poslovni dnevnik , 16. lipanj 2016. u 22:00
Svetozar Marović, bivši drugi čovjek vladajućeg DPS-a, upleten je u brojne afere

Svetozar Marović, čelnik vladajućeg DPS-a, priznao je kaznena djela, te će po nagodbi s tužiteljstvom dobiti četiri godine zatvora i novčanu kaznu.

Osim što nosi titulu "metropole crnogorskog turizma" Budvu se sve češće naziva i "prijestolnicom korupcijskih afera", prije svega zbog mutnih poslova Svetozara Marovića, drugog čovjeka vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i bliskog prijatelja premijera Mila Đukanovića, koji je od 2003. do 2006. bio jedini predsjednik državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Korupcijsko klupko se počelo odmotavati u prosincu prošle godine kada je bivši predsjednik Političkog savjeta DPS-a uhićen pod sumnjom da je vođa kriminalne skupine koja je proračun Općine Budva oštetila za desetke milijuna eura. Marović je ovog tjedna potpisao sporazum o krivnji, priznavši djela koja mu se stavljaju na teret, a koja u daljnjem postupku treba potvrditi Viši sud, te je pušten iz zatvora.  Neslužbeno se doznaje da je Marović u nagodbi s tužiteljstvom priznao krivnju u pet slučajeva, u zatvoru će provesti četiri godine, platiti novčanu kaznu od 50.000 eura i vratiti u državni proračun milijuna eura.

Sporazum o priznanju krivnje za ista djela potpisali su Marovićev sin Miloš i brat Dragan, koji je bio potpredsjednik Općine Budva. Marović i skupina koju je predvodio, kako se navodi u crnogorskim medijima, proračun Budve oštetili su za vi­še od 11 mi­li­juna eura mal­ver­za­ci­jama na če­ti­ri pr­o­jek­ta. Skupina je ošte­ti­la proračun za 3,706.000 eura u afe­ri Bu­le­var, u afe­ri Kra­pi­na za 1,150.000 eura, u afe­ri WTA za 3,000.000 eura, a u afe­ri Copyright za 3,859.311 eura.

Umiješani brat i sin
U jednoj Marovićevoj aferi navodi se da je 45 tisuća četvornih metara zemljišta na rtu Zavala, između Budve i Bečića 2007. godine kupila tvrtka Zavala Invest, zajednička kompanija Miraxa i Moninvesta čiji je suvlasnik bio, u tom trenutku bez državne funkcije, Svetozar Marović koji je nakon izbijanja afere u vezi nelegalne gradnje na Zavali odmah prodao svoj udio, a njegov brat Dragan Marović je uhićen s gradonačelnikom Budve Rajkom Kuljačom.

U drugoj aferi Marovićeve skupine koju navodi Radio Slobodna Europa, riječ je o državnom zemljištu na budvanskom stadionu Lugovi.  Atraktivna parcela od nekoliko tisuća kvadrata pokraj Slovenske plaže ustupljena je bez ikakave naknade tvrtkama koje je kontrolirao Darko Šarić, u Srbiji osuđen za krijumčarenje 5,7 tona kokaina. U tu aferu umiješan je čelnik budvanskog DPS-a i predsjednik općinske Skupštine Boro Lazović.

Njegovo ime se spominje i u aferi Košljun. Na optuženičkoj klupi Višeg suda u Podgorici, zbog preprodaje općinske zemlje na brdu Košljun 2007. godine, našli su se predsjednik općine Budva Lazar Rađenović, savjetnik premijera Aleksandar Tičić i Jelica Petričević, bivša direktorica Prve banke (u kojoj je najveći dioničar Aco Đukanović, brat crnogorskog premijera) i poduzetnik iz Budve Vido Rađenović, a Svetozar Marović se pojavio kao svjedok.

Ispod zakonskog minimuma
Svetozar Marović je, čini se, dobro prošao, unatoč brojnim nedjelima koja je priznao. Veselin Radulović, pravni savjetnik nevladine organizacije Mans, koja je podnositelj tužbi za afere u kojima je oštećena Budva rekao je za Al Jazeeru Balkans da su kazne za Svetozara Marovića i društvo, dogovorene uz priznanje, ispod zakonskog minimuma i manje od kazni koja se u sudskoj praksi izriču i za lakša kaznena djela. 

Komentirajte prvi

New Report

Close