Dogovor EU i Kine oko solarnih ploča

Autor: Poslovni dnevnik , 28. srpanj 2013. u 22:00
Kineska vlada zadovoljna je dogovorom/EPA

Kineski izvoznici koji povećaju cijene bit će izuzeti od novih carina.

Pronašli smo prijateljsko rješenje u sporu oko solarnih ploča između Europske unije i Kine koje će omogućiti novu ravnotežu na tržištu s održivom razinom cijena”, poručio je u subotu europski povjerenik za trgovinu Karela de Guchta.

Naime, nakon višetjednih teških pregovora zbog odluke EU-a da uvede privremene antidampinške carine, kineski izvoznici solarnih ploča predlažu povećanje cijena kako bi ih izbjegli, a pojedinosti dogovora bit će objavljene naknadno. Dogovorom se ne želi propisati određenu razinu cijena, nego spriječiti da one padnu ispod određene granice. Kineski izvoznici koji će poštovati minimalne izvozne cijene bit će izuzeti iz antidampinških carina.

Europska komisija uvela je početkom lipnja privremene antidampinške carine na kineske solarne ploče u iznosu od 11,8 posto. Carine bi 6. kolovoza trebale porasti na 47,6 posto. Peking je zauzvrat pokrenuo antidampinšku istragu o uvozu vina iz Europske unije, pa su mnogi strahovali da bi između dviju ekonomskih sila mogao izbiti trgovinski rat.

Lani je čak 71 posto svjetske proizvodnje solarnih ploča ostvareno u Kini. Riječ je o izuzetno velikom rastu, jer je u toj državi samo pet godina ranije proizvedeno 34 posto ukupne svjetske proizvodnje. Europa, prvo svjetsko tržište za solarne ploče, uvezla je 2011. solarnih ploča i opreme vrijednih 21 milijarda eura.

Kineska vlada izrazila je zadovoljstvo dogovorom, ocijenivši da je on rezultat “fleksibilnog i pragmatičnog stajališta” na obje strane.

Komentirajte prvi

New Report

Close