Dječak u muzeju razbio posudu staru 3500 godina. Otac: Htio je vidjeti što je unutra

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2024. u 11:09
Foto: X

Drevni artefakt, za koji stručnjaci kažu da je star najmanje 3500 godina, bio je izložen bez staklene vitrine u blizini ulaza u ustanovu u vrijeme incidenta.

Četverogodišnji dječak slučajno je razbio vazu iz brončanog doba u arheološkom muzeju u Haifi u Izraelu, javlja CNN.

Bez staklene vitrine

Drevni artefakt, za koji stručnjaci kažu da je star najmanje 3500 godina, bio je izložen bez staklene vitrine u blizini ulaza u ustanovu u vrijeme incidenta.

U priopćenju poslanom CNN-u u srijedu, Muzej Hecht brani svoju odluku da predstavi određene predmete bez zaštitnog stakla, dodajući da je njegov osnivač Reuben Hecht naglasio potrebu da se artefakti učine dostupnima javnosti.

“Muzej vjeruje da je posebna čar doživjeti arheološko otkriće bez ikakvih prepreka”, navodi se u priopćenju i dodaje da će institucija “nastaviti ovu tradiciju” unatoč incidentu.

Govoreći za BBC, djetetov otac rekao je da je njegov sin “malo primaknuo vazu” tijekom posjeta muzeju prošlog petka jer je bio “znatiželjan što je unutra”. Muškarac je dodao da je bio šokiran kada je vidio svog sina pored slomljenog artefakta i da je isprva pomislio: “Nije to moje dijete učinilo.” CNN nije mogao odmah doći do dječakovih roditelja. Plavi hram najnovije otkriće u Pompejima: “Drevni grad kao kovčeg s blagom” Kultura 05. lip 2024 0 Rivlin je rekao da je muzej ispisao nove znakove koji pokazuju koji se predmeti smiju, a koji ne smiju dirati. “Artefakt će biti vraćen na mjesto” Otvoren na području Sveučilišta u Haifi 1984., muzej Hecht sadrži arheološka otkrića koja datiraju iz razdoblja kalkolitika (oko 4500. pr. Kr. do 3500. pr. Kr.). Zamolili smo stručnjaka za restauraciju da uz pomoć fotografija obnovi razbijeni vrč, priopćio je muzej. “Artefakt će u kratkom vremenu biti vraćen na svoje mjesto”, stoji dalje u priopćenju, te se dodaje da će muzej restauraciju iskoristiti kao priliku za edukaciju javnosti. Dječakov otac je u međuvremenu rekao za BBC da mu je žao što vaza “više neće biti isti predmet”.

Govoreći za BBC, djetetov otac rekao je da je njegov sin “malo primaknuo vazu” tijekom posjeta muzeju prošlog petka jer je bio “znatiželjan što je unutra”. Muškarac je dodao da je bio šokiran kada je vidio svog sina pored slomljenog artefakta i da je isprva pomislio: “Nije to moje dijete učinilo.”

CNN nije mogao odmah doći do dječakovih roditelja.

Rivlin je rekao da je muzej ispisao nove znakove koji pokazuju koji se predmeti smiju, a koji ne smiju dirati.

“Artefakt će biti vraćen na mjesto”

Otvoren na području Sveučilišta u Haifi 1984., muzej Hecht sadrži arheološka otkrića koja datiraju iz razdoblja kalkolitika (oko 4500. pr. Kr. do 3500. pr. Kr.). Zamolili smo stručnjaka za restauraciju da uz pomoć fotografija obnovi razbijeni vrč, priopćio je muzej.

“Artefakt će u kratkom vremenu biti vraćen na svoje mjesto”, stoji dalje u priopćenju, te se dodaje da će muzej restauraciju iskoristiti kao priliku za edukaciju javnosti.

Dječakov otac je u međuvremenu rekao za BBC da mu je žao što vaza “više neće biti isti predmet”.

Komentirajte prvi

New Report

Close