Disney i EA već profitirali na Zvjezdanim ratovima

Autor: Tomislav Pili , 17. prosinac 2015. u 09:30
Disney je franšizu od Georgea Lucasa kupio 2012. za četiri milijarde dolara/REUTERS

‘Zvjezdani ratovi – Sila se budi’ mogli bi u prvom vikendu zaraditi 200 milijuna dolara, a ukupno čak 2,8 milijardi dolara.

Predviđanja da će posljednji nastavak serijala Zvjezdani ratovi biti jedan od financijski najuspješnijih filmova ikada donio je vjetar u leđa dionicama Disneya, Electronic Artsa te američkih kino-operatera. Nakon premijere filma "Sila se budi" vrijednosnica Disneya skočila je gotovo četiri posto dok je preko pet posto rasta zabilježio Electronic Arts, kompanija za video-igre.

Ona je nedavno, nakon trogodišnjeg razvoja, u prodaju pustila "pucačinu" Star Wars Battlefront. Time je samo dodatno poboljšana ionako sjajna izvedba dionica tih kompanija. Naime, Disney je ove godine na burzi ojačao 20 posto, a Electronic Arts 56 posto, daleko bolje od indeksa S&P 500 koji je u minusu od 0,7 posto. Vrijednosnice kino-operatera Regal Entertainment, AMC Entertainment te Carmike Cinemas skočile su u utorak između tri i šest posto. Jeffrey Logsdon, analitičar JBL Advisorsa koji "pokriva" dionicu Disneya, za Reuters kaže kako su dobre kritike nakon losanđeleske premijere filma potaknule i dobro raspoloženje kod ulagača.

Analitičari predviđaju da bi film samo u prvom vikendu mogao zaraditi 200 milijuna dolara, a Jeffrey Logsdon je u svojoj analizi naveo kako bi najnoviji nastavak svemirske opere nastale još 1977. mogao ukupno zaraditi na kino-blagajnama čak 2,8 milijardi dolara. Time bi stao rame uz rame s Avatarom, najuspješnijim filmom u povijesti koji je u kina došao 2009. godine. Na potražnju obožavatelja serijala računa i Electronic Arts koji procjenjuje da će u fiskalnoj godini koja završava u ožujku iduće godine prodati 13 milijuna komada svoje video-igre.

Analitičar Sean McGowan oprezno tvrdi kako Electronic Arts značajno ovisi o uspjehu filma. "Teško je povjerovati da će igra dobiti poticaj od filma ako se ljudima film neće svidjeti", kaže McGowan. U svakom slučaju, kupnja franšize Zvjezdanih ratova za Disney bi se mogla pokazati kao mudar potez. Podsjetimo, legendarni redatelj i producent George Lucas prodao je Disneyu franšizu prije tri godine zajedno sa producentskom kućom Lucasfilm za četiri milijarde dolara. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close