Disney će potrošiti pet milijardi dolara u Europi na snimanje novih blockbustera

Autor: Tanja Ivančić , 12. kolovoz 2024. u 13:45
Ryan Reynolds, Hugh Jackman i Peggy na predstavljanju filma ‘Deadpool and Wolverine’ u Velikoj Britaniji, uspješnice Disneyja/Shutterstock

Američka tvrtka i streaming platforma većinu uspješnica snimat će u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Disney planira potrošiti najmanje pet milijardi dolara u Ujedinjenom Kraljevstvu i Europi tijekom sljedećih pet godina na proizvodnju velikih filmova i TV emisija, izjavio je Jan Koeppen čelnik za Europu, prenose britanski i američki mediji.

Treći nastavak Marvelove satirične Deadpool franšize pokazao se kao hit u kinima i uspjeh za Disney, stoga ne čudi, da planira nova ulaganja, posebno u UK. Film Deadpool & Wolverine, proizveden u britanskom Pinewood Studiosu, prikupio je gotovo 900 milijuna dolara prihoda u kinima prije svog trećeg vikenda.

Istovremeno, Inside Out 2, lansiran ranije ove godine postao je animirani film s najvećom zaradom svih vremena s više od 1,5 milijardi dolara globalnih prihoda, povećavajući Disneyjeve prihode nakon niza neuspjeha u kinima.

Povećanje pretplatnika
Jan Koeppen, koji je odgovoran za filmove, televiziju, streaming platformu Disney+ i licenciranje na više od 130 tržišta, kazao je da će UK i kontinentalna Europa biti važni pokretači buduće produkcije za američki studio.

Naime, Disney koristi Pinewood za proizvodnju mnogih svojih najvećih filmova i potrošio je oko 3,5 milijardi dolara tijekom posljednjih pet godina na produkciju u UK-u, uključujući 29 filmova i 23 TV serije, uz podržanih 32.000 radnih mjesta. Svi filmovi iz Skywalker sage, primjerice, snimljeni su u Britaniji.

3,5

milijardi dolara iznose ulaganja Disney u UK u posljednjih pet godina

Sada će kompanija uložiti oko milijardu dolara godišnje u UK i kontinentalnu Europu tijekom sljedećih pet godina, prema Koeppenu, u filmove, Disney+, National Geographic i druge TV produkcije.

Četiri filma su već u završnoj fazi ili su planirana za produkciju u Pinewoodu. Rad na Snjeguljici upravo je završen, a slijede The Fantastic Four: First Steps, The Roses i The Amateur. Planiran je i novi Star Wars film. “Vjerojatno smo jedna od najbrže rastućih medijskih kompanija u EMA regiji (Europi, Bliski istoku i Afrika],” rekao je Koeppen.

Ključni dio Disneyjevog plana je fokus na povećanje broja pretplata za Disney+, koji je pokrenut prije četiri godine u Europi. Medijski analitičari vide ovu platformu kao jednu od najvjerojatnijih pobjednika na sve zasićenijem tržištu.

Disney+ je, naime, treća po veličini streaming usluga s pretplatom u SAD-u, Australiji, UK-u, Njemačkoj, Španjolskoj i Francuskoj, prema Kantar-u, koji zasebno rangira Hulu i ESPN+, u vlasništvu Disneyja, prenosi Financial Times. Zajedno, tri Disneyjeve streaming usluge zabilježile su svoju prvu kvartalnu dobit, ranije nego što je kompanija predvidjela.

Inače, Disney se suočava s intenzivnom konkurencijom streaming rivala poput Maxa (Warner Bros Discovery) i Paramount+, uz Netflix i Amazon Prime, ali Koeppen smatra da Disney ima prednost zbog stvaranja kvalitetnog vlastitog sadržaja.

Disney također naručuje emisije koje proizvode lokalne produkcijske kompanije diljem Europe. Sljedeće u UK-u bit će TV adaptacija romana Rivals autorice Jilly Cooper, dok je Koeppen uvjeren u uspjeh druge adaptacije, The Lions of Sicily, s produkcijom u Italiji.

Koeppen je kazao da su europska tržišta poput Španjolske prava središta talenta za TV i filmsku produkciju, zahvaljujući poreznim olakšicama i ulaganjima u infrastrukturu, za razliku od. Zemlja koje nameću kvote za razine lokalne produkcije, poput Francuske.

Širenje Disneylanda
Disney zasebno ulaže u druge dijelove svog europskog poslovanja, te će utrošiti 2 milijarde eura na proširenje Disneylanda u Parizu. Tematski park će se gotovo udvostručiti kada bude dovršen.

Američka medijska grupa, usto, je jedan od najvećih proizvođača brodova za krstarenje u Europi, s pet plovila izgrađenih u Njemačkoj i Italiji do sada, i još četiri koja dolaze. Ovi tematski brodovi putuju do destinacija širom SAD-a, Kariba i Azije. “Ljudi koji idu na svoja Disney krstarenja ih apsolutno obožavaju,” istaknuo je Koeppen.

Komentirajte prvi

New Report

Close