Danas kreće ogromna vojna vježba NATO-a, najveća u povijesti na Baltiku

Autor: Poslovni.hr , 16. svibanj 2022. u 08:40
FOTO: REUTERS/Remo Casilli

Danas će se održati velike vježbe NATO-a, najveće u povijesti na Baltiku, javlja BBC. Vježbe se provode pod kodnim imenom “Jež”. Vježbe će se održati u Estoniji tijekom sljedeća dva tjedna i sudjelovat će 15.000 vojnika iz deset zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Finsku i Švedsku.

Unatoč tome što su bile planirane mnogo prije nego što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, vježbe se odvijaju u trenutku značajno povećane napetosti između NATO-a i Moskve.

U kontekstu ruske invazije vježbe su vrlo simbolične za baltičke države jer im je namjera testirati njihovu sposobnost da odgovore na mogući napad Rusije.

Još tri vojne vježbe

NATO planira još tri vojne vježbe – Defender Europe i Swift Response, u kojima će sudjelovati 18.000 vojnika iz 20 zemalja, a odvijat će se u Poljskoj i još osam zemalja. Vježba kodnog naziva Iron Wolf u Litvi uključivat će 3000 savezničkih vojnika i 100 vozila, prenosi Index.

“Vježbe poput ovih pokazuju da je NATO jak i spreman zaštititi naše nacije i braniti se od svake prijetnje. Ovo su redovite vježbe, planirane mnogo prije ruske brutalne i neopravdane invazije na Ukrajinu, ali one pomažu da se ukloni svaka mogućnost za pogrešnu procjenu ili nesporazum o našoj odlučnosti da zaštitimo i obranimo svaki pedalj savezničkog teritorija. Vježbe NATO-a su obrambene, transparentne i u skladu s našim međunarodnim obvezama”, rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

Komentirajte prvi

New Report

Close