Čudom izbjegla smrt: Hamasovci joj upali u kuću, a ona ih ponudila kolačima i ručkom

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2023. u 08:43
FOTO: REUTERS/Evelyn Hockstein

Dok je kuhala i razgovarala, Rachel je također uspjela policijskim službenicima koji su se okupili pred kućom dojaviti koliko je otmičara. Zbog borbe za život koja je trajala 20 sati, bila je jedna od nekolicine Izraelaca pozvanih na sastanak s predsjednikom Joe Bidenom.

Rachel Edri jedna je od osoba koje su preživjele napad Hamasa 7. listopada. U srijedu je pozvana da u Tel Avivu upozna predsjednika SAD-a Joea Bidena s još nekima od preživjelih i rodbinom onih koji su u istom napadu stradali. Kamere su zabilježile dirljiv trenutak u kojemu je Biden zagrlio Rachel na pozornici.

Deset dana ranije, 65-godišnja Rachel i njen suprug David proveli su 20 sati na nišanu Hamasovih vojnika u Ofakimu, gradu udaljenom 25 km od granice s Gazom. U situaciji u kojoj bi većinu paralizirao strah ili očaj, ona je ostala mirna, i ljudima koji su je držali zatočenu ponudila obrok, piše New York Times.

U ranim satima 7. listopada, pet muškaraca s granatama i oružjem kroz prozor je ušlo u kuću bračnog para Edri. Ispitali su ih te im potom naredili da ostanu u spavaćoj sobi na katu. Supružnici su ih isprva poslušali, no Rachel je nalazila razne isprike da hoda kućom – trebao joj je inzulin, ili je morala na toalet… Objasnila je kako je to radila da policija, kada dođe, vidi da je još uvijek živa.

“Za mene, uvijek je prvo gostoprimstvo” kazala je Rachel, koja je otmičare ispitivala o obiteljima dok ih je nudila kolačićima, čajem, pa čak i Coca-Colom Zero, koju su odbili jer preferiraju običnu. “Rekla sam im da sam dijabetičar, ja pijem samo Zero” nasmijala se hrabra baka. Nekoliko sati kasnije, skuhala im je i ručak.

“Bilo je već 16 sati i rekla sam sama sebi – moraju ručati” rekla je, zaključivši da gladne osobe nisu dobro raspoložene, i da je važno da su otmičari zadovoljni. Dok je kuhala i razgovarala, Rachel je također uspjela policijskim službenicima koji su se okupili pred kućom dojaviti koliko je otmičara. Ona i njen suprug spašeni su u ranim satima 8. listopada, a Hamasovi vojnici koji su ih zatočili su ubijeni.

Rachel je u Izraelu postala simbol preživljavanja usprkos svemu. Na ulicama Tel Aviva pojavili su se grafiti njenog lica, a ljudi prepričavaju njenu priču. Suočena s nezamislivim zlom, i dalje je postupila kao tipična baka, zahtijevajući da njeni ‘gosti’ jedu, prenosi Večernji list. 

Komentirajte prvi

New Report

Close