Cijena pšenice najviša u zadnjih 14 godina

Autor: Poslovni dnevnik , 07. ožujak 2022. u 22:00
Cijena je jučer dosegla 12,6 dolara za četvrtinu bušela/Reuters

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače cijene robe snažno rastu i pšenica je u terminskim ugovorima samo u prošlom tjednu poskupjela više od 40 posto.

Cijene pšenice snažno su porasle u ponedjeljak, dosegnuvši najvišu razinu u 14 godina zbog straha od poremećaja u opskrbi iz Ukrajine i Rusije, a trgovci ukazuju i na bojazni da bi neke europske zemlje mogle ograničiti izvoz. Rusija i Ukrajina zajedno čine oko 29 posto svjetskog izvoza pšenice i 19 posto izvoza kukuruza.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače cijene robe snažno rastu i pšenica je u terminskim ugovorima samo u prošlom tjednu poskupjela više od 40 posto, najviše otkada se tom žitaricom počelo trgovati na financijskim tržištima.

U ponedjeljak dosegnula je najvišu razinu od ožujka 2008., od 12,60 dolara za četvrtinu bušela. Kukuruz je u ponedjeljak poskupio 2,7 posto, na 7,75 dolara za četvrtinu bušela, a soja za 2,1 posto, na 16,95 dolara za polovinu bušela,

Njihove su cijene sada na najvišoj razini od rujna 2012. “Ne možemo očekivati obnovu izvoza pšenice i kukuruza iz Ukrajine i Rusije dok borbe u Ukrajini ne stanu”, objašnjava europski trgovac koji je želio ostati anoniman.

Ukrajinske su luke zatvorene, a trgovci zbog sankcija nerado trguju ruskom pšenicom pa kupci traže alternativne dobavljače. Bugarska vlada priopćila je da će povećati rezerve pšenice dok proizvođači strahuju od zabrane izvoza. Mađarska je već zabranila izvoz svih žitarica

Komentirajte prvi

New Report

Close