CG odustala od gradnje drugog bloka TE Pljevlja

Autor: Poslovni dnevnik , 22. svibanj 2019. u 22:00
Umjesto dodatne snage u TE Pljevlja pokrenuta je ekološka obnova prvog bloka

Ugovor sa Škoda Prahom raskinut je zbog nemogućnosti Čeha da osiguraju financiranje izgradnje drugog bloka.

Izgradnja drugog bloka Termoelektrane Pljevlja u ovom trenutku nije prioritet za Elektroprivredu Crne Gore (EPCG) koja je ušla u veliki investicijski ciklus s ciljem diverzifikacije proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, prije svega vjetra i sunca, rekao je Dnevnim novinama Đoko Krivokapić, predsjednik Odbora direktora državne energetske kompanije.

Time je vjerojatno zauvijek završena priča oko gradnje drugog bloka TE Pljevlja, kojeg se obećavalo i pokušalo realizirati nekoliko godina, ali bez uspjeha. Mjesecima je trajalo uvjeravanje kako je posao gradnje drugog bloka siguran u rukama Čeha, da bi ugovor sa Škoda Prahom bio raskinut zbog njihove nemogućnosti da osiguraju financiranje izgradnje. Potom su određeni krugovi u igru pokušali uvesti Kineze, koji su ranije pokazali zanimanje za taj projekt, ali i to se izjalovilo..

'Potrebna nova analiza'
"U međuvremenu s više kompanija zainteresiranih za sudjelovanje u izgradnji postrojenja obavili smo detaljne razgovore i zaključili smo da oprezno moramo pristupiti tom projektu, posebno u svijetlu mogućeg povećanja snage postojećeg bloka i svih benifita koje bi to donijelo. Vrlo brzo, a nakon situacije s češkom kompanijom, pokrenuli smo projekt ekološke obnove prvog bloka s ciljem ispunjavanja europskih standarda i omogućavanja neometanog rada termoelektrane, kao i produženje rada cjelokupnog kompleksa TEP-RUP, koji ukupno zapošljava 1200 osoba, za barem još 20 godina.

 

250 megavata

bit će snaga solarne elektrane u Ulcinju

Imajući na umu sve navedene okolnosti, svrsishodnost izgradnje drugog bloka svakako zahtijeva ozbiljnu dodatnu analizu", objasnio je Krivokapić. Zato se EPCG okrenuo obnovljivim izvorima energije. 

"Priprema dokumentacije za projekt izgradnje solarne elektrane snage 250 megavata u Ulcinju u završnoj je fazi i ona će uskoro biti i predmet odobrenja Odbora direktora i Skupštine dioničara EPCG-a, nakon čega očekujemo da će doći do osnivanja i registracije projektne kompanije sa sjedištem u Crnoj Gori. Dakle, s renomiranom kompanijom Sterling&Willson, inače svjetskim liderom u izgradnji solarnih elektrana, traju pregovori o ugovoru o projektiranju, nabavi opreme i izgradnji objekta", dodaje Krivokapić.

Vjetropark u Nikšiću
Također s kompanijom Ivicom Holding iz Beča, koja je sudjelovala i u projektu izgradnje vjetroelektrane Krnovo, u svibnju prošle godine EPCG je potpisao Memorandum o razumijevanju u vezi s realizacijom projekta izgradnje vjetroparka Gvozd u Nikšiću. 

Komentirajte prvi

New Report

Close