Capital Economics: Rusija sve više usporava

Autor: Marina Biluš , 21. veljača 2013. u 21:00
Vladimir Putin

Proizvodnja i investicije bili su ekstremno slabi proteklih mjeseci, a tempo gubi i potrošnja koja je glavni pokretač BDP-a, kažu analitičari.

Analitičari londonske konzultantske kuće Capital Economics (www.capitaleconomics.com) u najnovijem istraživanju o stanju ruskog gospodarstva upozorili su da je njegova aktivnost u silaznoj putanji. Bruto domaći proizvod te zemlje je u posljednjem kvartalu 2012. na godišnjoj razini klinzuo na najniže “grane” od 2009. Lani je usporio na 3,4 posto dok je godinu prije zabilježen rast gosopdarstva od 4,3 posto, a Capital Economics tim brojkama dodaje i komentar kako slabiji učinak imaju gotovo svi sektori. “Najpesimističniji podaci su vezani za pad industrijske proizvodnje. Ona je u prvom ovogodišnjem mjesecu na godišnjoj razini smanjena za 0,8 posto, što je njezin prvi minus od recesije 2008./2009. godine”, upozoravaju iz te konzultantske kuće. Dodatno ih brine i usporavanje potrošnje koja je, napominju, lani bila glavni pokretač gospodarstva. “Maloprodaja je usporila na 3,5% u siječnju, što je najsporiji tempo rasta od 2010., i znatno manje od prošlogodišnjeg prosjeka od 6,6 posto”, stoji u analizi.

Analitičare brine i nezadovoljavajući rast investicija koje su prošloga mjeseca bile u plusu 1,1 posto, što je mizeran učinak” usporedi li se s lanjskim prosjekom od čak 10 posto. “Sve u svemu, proizvodnja i ulaganja su bili ekstremno slabi proteklih mjeseci. Želi li se Rusija odmaknuti od modela rasta predvođenog isključivo potrošnjom, te dvije stavke morat će postati puno jači okidači”, kažu u Capital Economicsu koji prognozira da će konačni podaci o BDP-u u siječnju pokazati stagnaciju. Napominju i da zbog svega navedenog raste pritisak na središnju banku da snizi kamatne stope kako bi poduprla gospodarstvo, ali londonski stručnjaci sumnjaju da će se rez dogoditi dok inflacija ne padne na 5 do 6 posto sa sadašnjih 7,1%. 

Komentirajte prvi

New Report

Close