Brusnice su sitne američke bobice koje posjeduje svojstva od ogromne koristi po zdravlje. Zapravo, to se voće smatra jednom od najzdravijih vrsta hrane. Znanstvenici rade na otkrivanju sve više karakteristika ovog voća te uzroka zbog kojih bi njihov kemijski sastav mogao smanjiti prekomjernu upotrebu antibiotika. Sok od brusnica već se odavno koristi kao domaći lijek protiv infekcije mokraćnih puteva. Znanstvenim studijama učinkovitost brusnica u liječenju ovih infekcija je i službeno dokazana, ali tek je nedavno otkriveno zašto. Profesorica Terri Camesano inženjerka je kemije na institutu Worcester Polytechnic u saveznoj državi Massachusetts gdje brusnice predstavljaju važnu poljoprivrednu kulturu. Ona je predvodila istraživanje kojemu je cilj bio otkriti učinak kemijskih spojeva u brusnica na molekularnoj razini. Rezultat: otkriće kemijskog spoja koji mijenja strukturu bakterije Escherichia coli, uzročnika infekcije mokraćnog sustava. “Da bi se razvila infekcija mokraćnih puteva, Escherichia coli mora se vezati za bubrežne stanice ili za one u mokraćnim kanalima. Sok od brusnica može promijeniti tu bakteriju i spriječi njeno vezivanje za stanice mokraćnog sustava. Tako smo saznali da on sprečava upalu”, kaže Camesano. Od brusnica se može napraviti mnogo vrsta jela, no najviše ih se konzumira u obliku soka. Količina soka od brusnica potrebna da se spriječi infekcija je vrlo mala, kaže profesorica Camesano. Samo jedna čaša dnevno. No, brusnice su učinkovite protiv infekcija uzrokovanih Escherichiom coli u bilo kojem obliku. Osim toga, njihov pozitivan učinak po zdravlje nije ograničen samo na infekcije mokraćnih puteva. Brusnice mogu smanjiti “loši kolesterol” te poboljšati “dobri kolesterol.” Osim toga, mogu smanjiti i rizik od srčanih bolesti, spriječiti kvarenje zubi, te pomoći u liječenju čira i raka želuca. Terri Camesano kaže da bi brusnice, odnosno kemijski spojevi u njima, konačno mogli smanjiti potrebu za antibioticima. Američki Nacionalni institut za zdravlje financira istraživanja o utjecaju brusnica na srčane bolesti, te o drugim pozitivnim svojstvima tog kiselog voća.
(pd)
Znanstvenici otkrivaju sve više pozitivnih učinaka kemijskih spojeva u brusnicama
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu