Bouyges se želi što prije riješiti Alstoma

Autor: Poslovni dnevnik , 27. travanj 2014. u 22:00
Raste i dionica Alstoma/REUTERS

Pariz upozorio GE, koji želi kupiti francusku tvrtku, da će štiti nacionalne interese.

Priča oko američkog preuzimanja francuske kompanije Alstom sve se više intenzivira u očekivanom, političkom smjeru.

Francuski premijer Manuel Valls u petak je upozorio General Electric da je francuska vlada spremna zaštititi nacionalne interese ako američki industrijski div pokuša preuzeti Alstom koji zapošljava 18.000 Francuza.Međutim, unatoč Vallsovom obrambenom gardu, novi detalji bacaju drugačije svjetlo koje otkriva "krticu" u samim francuskim redovima. Tako The Financial Times piše  – pozivajući se na neimenovanog francuskog bankara – kako je 13 milijardi dolara teška ponuda General Electrica ponukana razgovorima s predstavnicima najvećeg Alstomovog dioničara, francuske građevinske tvrtke Bouygues koja drži gotovo trećinu dionica.

Toj kompaniji potreban je dodatni svježi kapital kako bi pojačala ponudu koju je prošloga mjeseca dala za preuzimanje tamošnjeg mobilnog telekomunikacijskog operatera SFR. Izvor britanskog medija tvrdi kako je General Electric trenutno zainteresiran samo za Alstomovu diviziju za energetsku opremu koja donosi dvije trećine od 20 milijardi eura godišnjih Alstomovih prihoda. Bouygues je odbio komentirati FT-ove navode, a istovjetno je postupio i Alstom. Inače, trgovanje Alstomovim dionicama u petak je obustavljeno na Pariškoj burzi nakon što je dionica u četvrtak skočila za 11 posto na 27 eura.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne znam jel čita ovo itko iz “hrvatske vlade”.

PD kaže: “francuska vlada spremna zaštititi nacionalne interese ako američki industrijski div pokuša preuzeti Alstom koji zapošljava 18.000 Francuza.”

Kad ćemo to vidjeti od “hrvatske vlade”?

New Report

Close