Bojović preuzeo najveću srpsku građevinsku tvrtku

Autor: Poslovni dnevnik , 01. kolovoz 2017. u 22:00
Foto: Thinkstock

Dobroslav Bojović kupio je 16,6 posto dionica Energoprojekta, tako da sada u kompaniji ima vlasnički udjel od 51,5 posto.

Dobroslav Bojović, vlasnik građevinske tvrtke Napred razvoj, potvrdio je da je otkupio dodatnih 16,63% dionica beogradskog Energoprojekt Holdinga i da je postao većinski vlasnik te kompanije.

"Za otkup dionica platit ću 24 milijuna eura i već sam dao ponudu za otkup dionica dva povezana društva Energoprojekta – Entel i Garant, a pripremam ponudu za još dvije povezane tvrtke – Opremu i Industriju", rekao je Bojović agenciji Beta. Prema njegovim riječima, uskoro će razgovarati sa zaposlenima u Energoprojektu i iznijeti im svoj plan poslovanja. "Cilj nam je da Energoprojekt postane bolji i veći", kazao je Bojović. Ranije je Vladimir Milovanović, direktor Energoprojekta, najveće srpske građevinske kompanije, objasnio da će tvrtka Napred razvoj morati dati ponudu i za četiri povezane tvrtke Energoprojekta u kojima ima vlasnički udjel veći od 25%.

Država nije prodala dionice
Prema njegovoj procjeni, za otkup oko 17% deponiranih dionica Energoprojekt Holdinga Bojovićev Napred razvoj i povezane tvrtke morat će platiti oko 20 milijuna eura, a za dionice tvrtki povezanih s Energoprojektom od 15 do 20 milijuna eura.  "Cijenu dionica povezanih društava treba utvrditi Komisija za vrijednosnice jer rijetko kotiraju na Beogradskoj burzi, a sudeći prema tome kako Komisija utvrđuje cijenu dionica Energoprojekta pretpostavljam da dioničari neće biti zadovoljni i da će pravdu morati potražiti na sudu", rekao je Milovanović.

On je naveo da je prodao svoje dionice u Energoprojektu. Bojoviću je nedostajalo nešto više od 15% dionica da postane većinski vlasnik s više od 51% Energoprojekta, jer je Napred razvoj ranije kupio 24,5%, a povezane tvrtke Montinvest Properties 5,17% i Jopag 5,12% dionica građevinske tvrtke. Država, koja je vlasnik 33,58% dionica Energoprojekta, nije prodala svoj udjel. Energoprojekt Holding ima oko 2500 radnika i ugovorene poslove u inozemstvu. Dobit kompanije prošle godine bila je 10,5 milijuna eura, a za šest mjeseci ove godine 6,7 milijuna eura, dok se vrijednost njene imovine procjenjuje na 150 milijuna eura. Dobroslav Bojović se na početku karijere bavio investicijskim inženjeringom, zatim trgovinom repro materijalima, kao i dopunskom preradom. Sredinom 90-ih posvetio se realnom sektoru.

Prodavao sirovine
Počeo je surađivati s kombinatima i tvornicama bakra i aluminija, kupovao je sirovine, prerađivao ih i prodavao na europskom tržištu, a potom se uključio u poslovanje s tvrtkom Dijamant i postao jedan od najvećih izvoznika njihovih sirovina. Bojović je u dionice Napreda uložio 2003. godine, kada je građevinarstvo prepoznao kao obećavajući sektor. 

Komentirajte prvi

New Report

Close