Bježeći od ugljena Kina lovi rekorde u obnovljivoj energiji

Autor: Poslovni dnevnik , 11. srpanj 2024. u 22:00
Peking je na dobrom putu da do kraja mjeseca na mrežu priključi solarne i vjetroelektrane kapaciteta 1200 gigavata/Reuters

Kina trenutačno gradi vjeroelektrane i fotonaponske sustave kapaciteta 339 gigavata (GW), što odgovara 64 posto novih globalnih kapaciteta.

Gotovo dvije trećine velikih svjetskih solarnih i vjetroelektrana trenutačno se gradi u Kini, pokazalo je istraživanje američkog instituta Global Energy Monitor (GEM).

Na 2. mjestu je SAD. Kina trenutačno gradi vjeroelektrane i fotonaponske sustave kapaciteta 339 gigavata (GW), što odgovara 64 posto novih globalnih kapaciteta, izračunali su u GEM-u. Azijski div zauzeo je tako uvjerljivo prvo mjesto na svjetskoj ljestvici, pripremajući nove kapacitete za proizvodnju struje iz energije Sunca i vjetra gotovo 8 puta veće od onih u SAD-u koji priprema 40 gigavata novih kapaciteta.

Zahvaljujući Kini, cilj o utrostručenim kapacitetima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora do kraja 2030. sada je “nadohvat ruke”, čak i ako se ne povećaju kapaciteti hidroenergije, zaključuje američki institut, pozivajući Peking da UN-u iduće godine predstavi još ambicioznije ciljeve.

Peking je također na dobrom putu da cilj zacrtan za 2030. ostvari već do kraja mjeseca i na mrežu priključi solarne i vjetroelektrane kapaciteta 1200 gigavata, priopćio je prošlog tjedna australski institut Climate Energy Finance.

Apsorpcija struje iz obnovljivih izvora izazov je za kinesku mrežu koja se temelji na ugljenu pa Peking mora ubrzati gradnju strujne mreže, upozorio je analitičar GEM-a Aiqun Yu. Kina je u svibnju proizvela 53 posto struje u termoelektranama na ugljen, utvrdio je Asia Society Policy Institute, najmanje otkada prate podatke

Komentirajte prvi

New Report

Close