Bivši šef EIB-a Hoyer pod istragom zbog korupcije

Autor: Poslovni dnevnik , 24. lipanj 2024. u 22:00
Werner Hoyer vodio je EIB dva mandata/Shutterstock

Istragu koja se odnosi na Hoyera (72) vodi Ured europskog javnog tužitelja koji nadzire zlouporabu sredstava EU-a.

Werner Hoyer, bivši predsjednik Europske investicijske banke, pod istragom je zbog korupcije, zlouporabe utjecaja i pronevjere sredstava EU-a, optužbe koje je opisao kao “apsurdne i neutemeljene”.

Istragu koja se odnosi na Hoyera (72), njemačkog ekonomista i bivšeg mlađeg ministra koji je desetak godina vodio banku EU-a, vodi Ured europskog javnog tužitelja koji nadzire zlouporabu sredstava EU-a.

EIB je zajmodavac Unije i najveći multilateralni razvojni kreditor na svijetu, s više od 500 milijardi eura kapitala. Tijekom dva mandata, Hoyer je odigrao ključnu ulogu u preoblikovanju poslovanja prema zelenijoj agendi, dok je odbijao pozive da preuzme veći rizik.

U prosincu ga je na kraju drugog mandata naslijedila Nadia Calviño, bivša španjolska zamjenica premijera. Optužbe protiv mene su potpuno apsurdne i neutemeljene. Sada očekujem da se oni u potpunosti istraže i razjasne i tražim od EIB-a da u potpunosti surađuje s EPPO-om.

Također u potpunosti surađujem s EPPO-om i od tamo zahtijevam potpuno razjašnjenje činjenica”, rekao je Hoyer o optužbama Financial Timesu.

Komentirajte prvi

New Report

Close