Birokratske prepreke tjeraju ulagače iz ski-centra Lokve

Autor: Poslovni dnevnik , 21. studeni 2019. u 22:00
Vlada ulaže nekoliko desetaka milijuna eura u susjedna skijališta na sjeveru Crne Gore

Staze u skijaškom centru nalaze se na privatnim posjedima i vlasnicima Lokvi onemogućeno je da ih pripreme na vrijeme za zimsku sezonu.

Dok vlada planira uložiti nekoliko desetaka milijuna eura u tri nova skijaška centra na sjeveru Crne Gore, u Mojkovcu, Bijelom Polju i Rožajama, privatni poduzetnik koji je prije tri godine kupio ski-centar Lokve kod Berana suočen je s nepremostivim problemima i razmišlja o tome da se povuče iz posla, pišu Vijesti.

Dejan Guberinić, jedan od braće koja su kupili taj ski-centar, kaže da niti nakon tri godine nije riješen problem skijaških staza na terenima planine Cmiljevice, odnosno da staze nisu proglašene javnim dobrom, zbog čega je ulagačima onemogućen normalan rad i planiranje razvoja tog nekada vrlo popularnog i poznatog skijališta.

Za plaće 150.000 eura
"Problem je u tome što su staze na privatnom vlasništvu i nama je onemogućeno da ih pripremamo na vrijeme za sezonu. Tako iz godine u godinu. Da apsurd bude veći, prošle godine nam je došla inspekcija i kaznila nas zbog toga što je jedna smreka navodno bila previše blizu uspinjače. Znači, privatni vlasnici nam ne daju da diramo njihovu zemlju i podnose prijave zbog sječe njihovih stabala, a inspekcije nas kažnjavaju što ne sječemo stabla", kaže Guberinić.

On ističe da su se obraćali Ministarstvu turizma s molbom da riješi ovaj problem, ali da su ih uputili u Općinu Berane. "Iz Općine Berane su nam objasnili da su stupila na snagu nova zakonska rješenja i da je to u isključivoj nadležnosti državnih organa. Naš problem tako može potrajati još koju godinu. Čemu onda ulaganja koja planiramo", pita Guberinić. Nakon što su kupili ski-centar Lokve braća Guberinić, od kojih je jedan poduzetnik u Švicarskoj, samo za plaće radnicim za tri godine izdvojili su više od 150.000 eura. 

 

27 tisuća

eura godišnje moraju platiti Guberinići za poseban porez na hotel koji je navodno od posebnog turističkog značaja

"Umjesto da budemo stimulirani, Ministarstvo turizma nam nametne nekakav poseban porez, na hotel koji je navodno od posebnog turističkog značaja, a koji mi još nismo obnovili, što na godišnjoj razini iznosi 27.000 eura", objašnjava Guberinić. On ističe da nema ništa protiv toga da vlada uloži u susjedne Rožaje 16 milijuna eura, kako je najavljeno, samo da pusti njih da rade bez zapreka.

"Iz Općine Berane obratit će se premijeru i predočiti mu naš problem. Ako to ne urodi plodom, neće nam preostati ništa drugo već da se povučemo iz posla", kaže Guberinić. Da se pokušava zanemariti i izbrisati povijest nekad najpopularnijeg turističkog ski-centra na sjeveru, smatra i Marko Lalević, potpredsjednik Općine Berane.

Vlade ne želi ubrzati izmjene
On objašnjava da mu je drago što se toliko ulaže u susjedne općine, ali misli da Berane ne zaslužuje maćehinski odnos vlade i ministarstava.

"I u takvom neprijateljskom proračunskom odnosu vlade Crne Gore prema općini Berane ipak se našao naš čovjek iz inozemstva koji je počeo s velikim ulaganjima i obnovom hotela Lokve, pokrenuo žičaru, oživio skijališta, planirao milijunska ulaganja i zapošljavanje oko 100 ljudi, i to se koči", kaže Lalević.

On dodaje da je novi zakon o planiranju i izgradnji objekata oduzeo lokalnim vlastima sve nadležnosti u kontroli i planiranju prostora na njihovim područjima. "Vlada ne želi ubrzati izmjenu PUP-a Berane na zahtjev Općine koja ne može ubrzati proceduru izmjene planskog dokumenta kako bi pomogla i zaštitila interese jednog od rijetkih ulagače", objašnjava Lalević.

Komentirajte prvi

New Report

Close