Banka Srpske bez dozvole za rad

Autor: Poslovni dnevnik , 05. svibanj 2016. u 21:59
Državna institucija zatvorila državnu banku

Kreće isplata osiguranih depozita.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske, prema prijedlogu privremenog upravitelja Banke Srpske iz Banja Luke, donijela je rješenje o oduzimanju bankarske dozvole toj banci, a u cilju zaštite interesa deponenata i očuvanja stabilnosti bankarskog sustava, prioćeno je iz Agencije za bankarstvo RS.

Dodaje se da će Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine pokrenuti postupak isplate osiguranih depozita, odnosno depozita do 50.000 KM (oko 200.000 kuna). Banka Srpske, u državnom vlasništvu, umjesto prikazane dobiti od 298 tisuća KM (1,15 mil. kn) 2014. godine zapravo je poslovala s gubitkom od najmanje 17 milijuna KM (oko 65 mil. kn). "Banka ne ispunjava zakonske uvjete za poslovanje, a njeni financijski izvještaji ne daju istinit i objektivan prikaz stanja imovine i obveza", zaključeno je u revizorskom izvještaju EF Revizora o poslovanju banke za 2014.

Sada je jasnije, pisao je Capital.ba, zbog čega je uprava Banke Srpske od javnosti skrivala revizorski izvještaj iako je zakonski rok za njegovu objavu istekao 31. svibnja 2015. U izvještaju je navedeno da je banka precijenila svoje prihode i podcijenila rashode za najmanje 3,5 milijuna KM, ali je detaljnom analizom revizorskog mišljenja utvrđeno da je skriveni gubitak Banke Srpske veći od 17 milijuna KM. Na računima banke blokiran je novac Porezne uprave, Elektroprivrede, Autoputeva i drugih javnih poduzeća i institucija. Depoziti javnih poduzeća i institucije procjenjuju se na oko 15 milijuna eura i taj je novac sada pod blokadom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close