Austrijska oporba želi mladima financirati pretplatu na novine

Autor: Poslovni dnevnik , 18. lipanj 2024. u 22:00
Pretplate bi se sufinancirala sa do 150 eura godišnje za sve Austrijance od 16 do 30 godina/Shutterstock

Dok Austrija podržava raznoliku i dobro uhodanu industriju vijesti, s više od desetak dobro uhodanih dnevnih novina u zemlji od samo devet milijuna stanovnika, izdavači su pod sve većim pritiskom.

Austrijski oporbeni socijaldemokrati obećali su financirati pretplatu na novine za mlađe od 30 godina u pokušaju borbe protiv dezinformacija i, kako kažu, “orbanizacije” austrijske politike. “Ulaganje u novinarstvo je ulaganje u demokraciju”, rekao je u ponedjeljak u Beču čelnik stranke SPÖ Andreas Babler, piše FT.

Ocijenio je mjeru vitalnim korakom kako bi se spriječilo da Austrija krene putem susjedne Mađarske gdje je vlada Viktora Orbána pritišće slobodan tisak. “Naše mjere medijske politike ojačat će demokratsku moć medija. Oni snose posebnu odgovornost”, rekao je Babler, samoproglašeni marksist.

Iako su austrijski socijaldemokrati trenutačno drugi u anketama, uz potporu 22 posto birača, u dobroj su poziciji da osiguraju mjesto kancelara nakon izbora u rujnu. Krajnje desnu Slobodarsku stranku (FPÖ) podupire 29 posto Austrijanaca (pobijedila je na izborima za Europski parlament), no zbog svoje toksičnosti mogla bi imati problema s pronalaženjem mlađih koalicijskih partnera za vladu koju vodi čelnik FPÖ-a Herbert Kickl.

Obje stranke su ispred vladajuće konzervativne Narodne stranke (ÖVP), predvođene sadašnjim kancelarom Karlom Nehammerom, koja je izgubila vodeću poziciju u austrijskoj politici nakon pet burnih godina – uključujući skandal oko navodne uloge stranke u sustavnom manipuliranju tiskom.

Dok Austrija podržava raznoliku i dobro uhodanu industriju vijesti, s više od desetak dobro uhodanih dnevnih novina u zemlji od samo devet milijuna stanovnika, izdavači su pod sve većim pritiskom. SPÖ je rekao da će financirati pretplate u vrijednosti do 150 eura godišnje u svom predloženom planu “moje novinske pretplate” za sve Austrijance u dobi od 16 do 30 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close