Austrija povećava fond za katastrofe na milijardu eura, tvrtkama odgoda poreza

Autor: Poslovni dnevnik , 18. rujan 2024. u 22:00
U Austriji nije dopuštena plovidba brodova austrijskim dijelom rijeke Dunav do daljnjega nakon dugotrajnog razdoblja obilnih oborina, objavilo je Ministarstvo za zaštitu klime i mobilnost/Reuters

Srednja Europa trpi velike štete, Česi ih procjenjuju na 4 milijarde eura.

Volonteri i dežurne službe radili su u noći na srijedu kako bi utvrdili poljski grad Wroclaw protiv nadolazećih poplavnih voda, dok je Mađarska otvorila branu, a premijer je upozorio da se približava “presudno razdoblje”, prenose svjetske i regionalne agencije.

Najgore poplave koje su pogodile središnju Europu u najmanje dva desetljeća ostavile su trag razaranja od Rumunjske do Poljske, s blatom i ruševinama u gradovima, uništenim mostovima, potopljenim automobilima te ostavljajući vlastima i ljudima račune za štete koje će se mjeriti milijardama dolara, piše Reuters. Život je do sada izgubilo 20 ljudi.

Zapelo 70 brodova
Austrijski kancelar Karl Nehammer najavio je da će se austrijski savezni fond za katastrofe povećati na milijardu eura, a tvrtke koje su ozbiljno pogođene poplavama moći će odgoditi plaćanje poreza. U Mađarskoj su vlasti otvorile branu na sjeverozapadu zemlje kako bi kanalizirale vodu iz rijeke Lajte u rezervoar za hitne slučajeve, u pokušaju da zaštite grad Mosonmagyarovar. Voda je puštena na poljoprivredna zemljišta.

“Zbog obilnih kiša i poplava, situacija je kritična u cijeloj srednjoj Europi”, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u objavi na društvenoj platformi X. Vrhunac poplavnog vala ušao je u Mađarsku u utorak navečer i trajat će sve dok val ne prijeđe iz Mađarske u Srbiju. Snimka dronom od utorka pokazala je mađarsko selo Venek, u blizini Gyora na sjeveru zemlje, potopljeno.

Najgora poplava u zadnja dva desetljeća

Najgore poplave koje su pogodile središnju Europu u najmanje dva desetljeća ostavile su trag razaranja od Rumunjske do Poljske.

“Mislim da je to na neki način povezano s klimatskim promjenama jer se radi o iznenadnoj poplavi”, rekao je 51-godišnji lokalni stanovnik Georg Bercsanyi. “Kiša je padala četiri dana u tom području, posebno oko Beča u Austriji. Zato sada imamo ovako visok vodostaj.”

HRT je prenio da je hrvatsko veleposlanstvo u Budimpešti poslalo upozorenje hrvatskim građanima ako putuju u Mađarsku i navelo da je pripravnost za zaštitu od poplave podignuta na najvišu, treću razinu. U Austriji nije dopuštena plovidba brodova austrijskim dijelom rijeke Dunav do daljnjega nakon dugotrajnog razdoblja obilnih oborina, objavilo je u utorak u Beču Ministarstvo za zaštitu klime i mobilnost.

Sve više pljački
Zbog obustave plovidbe je u Austriji ostalo oko 70 teretnih i 70 putničkih brodova. Većina putnika se uspjela iskrcati. Ministarstvo kaže da rastuće temperature znače da se sada očekuje topljenje snijega koji je pao na planinama, što dovodi do straha od ponovnog porasta razine Dunava.

U Češkoj su vodostaji uglavnom počeli padati, ali ne još i rijeke u nekim dijelovima južne Češke. U najteže pogođenim područjima lokalno stanovništvo i službe za hitne slučajeve čistili su dio željezničke pruge od Praga do Ostrave, koja je također na relaciji Beč – Varšava, a još uvijek nije radila, kao i neke sekundarne željezničke pruge i ceste.

Ministar financija Zbynek Stanjura rekao je u utorak da parlament treba odobriti amandman na proračun kako bi se napravilo mjesta za pomoć u poplavama, iako cijena štete još nije poznata. Stanjura je rekao da bi to moglo biti oko 4 milijarde dolara.

Prvi slučajevi pljačke zabilježeni su u područjima pogođenim poplavama u Češkoj, rekao je u srijedu ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan nakon kriznog sastanka u Pragu.

Komentirajte prvi

New Report

Close