AstraZeneca povlači svoje cjepivo protiv Covida-19

Autor: Ana Roksandić , 08. svibanj 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Europska agencija za lijekove oduzela odobrenje za uporabu.

Farmaceutska kompanija AstraZeneca priopćila je da je pokrenula povlačenje svog cjepiva protiv Covida-19 u cijelom svijetu zbog “viška dostupnih ažuriranih cjepiva”. Iz te englesko-švedske farmaceutske kompanije kazali su da će nastaviti s povlačenjem odobrenja za stavljanje u promet cjepiva Vaxzevria, njihovog cjepiva protiv Covida-19, u Europi, piše Reuters.

“Kako je od tada razvijeno više varijanti cjepiva protiv Covida-19, postoji višak dostupnih ažuriranih cjepiva”, objasnili su iz AstraZenece dodajući da je to dovelo do pada potražnje za Vaxzevrijom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje.

Priznali nuspojave
Prema medijskim natpisima, taj englesko-švedski proizvođač lijekova je prethodno u sudskim dokumentima priznao da cjepivo uzrokuje nuspojave, poput krvnih ugrušaka. Kompanija je podnijela zahtjev za povlačenje cjepiva 5. ožujka, a on je stupio na snagu 7. svibnja, navodi Telegraph, koji je prvi izvijestio o razvoju situacije.

Objašnjenje kompanije

‘Odluka je donesena jer sada postoji niz novih dostupnih cjepiva koja su prilagođena za varijante Covida-19’, rekli su iz AstraZenece.

AstraZeneca počela se baviti cjepivima protiv respiratornog sincicijskog virusa i lijekovima za pretilost prošle godine, nakon usporavanja rasta zbog pada prodaje lijekova protiv Covida-19. Valja naglasili kako je 7. svibnja Europska agencija za lijekove objavila je da cjepivo više nije odobreno za uporabu, a u svom priopćenju AstraZeneca je rekla da je naglasila pojašnjenje kako je ova odluka donesena jer sada postoji niz novih dostupnih cjepiva koja su prilagođena za ciljanje na varijante Covida-19. Ta činjenica dovela je do pada potražnje za cjepivom AstraZeneca, koje se sada više ne proizvodi niti isporučuje, piše Guardian.

“Prema neovisnim procjenama, više od 6,5 milijuna života spašeno je samo u prvoj godini korištenja, a preko tri milijarde doza isporučeno je globalno”, naglasili su iz farmaceutske kompanije.

“Naše napore prepoznale su vlade diljem svijeta i naširoko se smatramo ključnom komponentom okončanja globalne pandemije. Sada ćemo raditi s regulatorima i našim partnerima kako bismo se uskladili na jasnom putu naprijed kako bismo zaključili ovo poglavlje i dali značajan doprinos pandemiji Covid-19”, navode iz AstraZenece.

Koliko je važna uloga ovog cjepiva bila na početku borbe s koronavirusom potvrđuje i Catherine Bennett s katedra za epidemiologiju na Sveučilištu Deakin u Australiji.

6,5

milijuna života spašeno je u prvoj godini korištenja

Računica rizika
“Bio je to stvarno važan dio početnog globalnog odgovora na pandemiju Covida-19. Međutim, cjepivo je ciljalo na početne varijante virusa. Sada smo prešli u lanac cjepiva gdje imamo dostupne proizvode koji targetiraju varijante koje se sada pojavljuju”, izjavila je Bennet.

Druge zemlje već su prestale nabavljati cjepivo. Primjerice, ono nije dostupno za upotrebu u Australiji od ožujka 2023., iako je njegova upotreba već bila ukinuta od lipnja 2021. zbog široke dostupnosti novijih cjepiva. AstraZeneca je 2021. godine promijenila naziv svog cjepiva protiv Covida-19 u Vaxzevria.

Cjepivo je odobreno za upotrebu kod osoba u dobi od 18 godina i starijih, a davalo se kao dvije injekcije, obično u mišić nadlaktice, u razmaku od otprilike tri mjeseca. Neke su ga zemlje također koristile kao dopunu. “Došlo je i do promjene u računici rizika, s obzirom na to da je populacija mnogo zaštićenija i, iako naravno Covid-19 i dalje uzrokuje smrt, općenito smo manje osjetljivi na bolest”, pojasnila je Bennett. 

Komentirajte prvi

New Report

Close