Apple izgubio pravnu bitku na Europskom sudu: Moraju platiti 13 milijardi eura poreza

Autor: Tanja Ivančić , 11. rujan 2024. u 07:00
Margrethe Vestager, dugogodišnja povjerenica za tržišno natjecanje Europske komisije, zadovoljna je presudama Europskog suda i kaznama velikim američkim tvrtkama/Reuters

Irska je umjetno smanjila porez američkom tehno divu kršeći europska pravila o potporama.

Apple, najvredniji svjetski brend s procijenjenom vrijednošću od 3,4 trilijuna dolara, samo nekoliko sati nakon što je na tradicionalnom godišnjem događanju nazvanom ‘Glowing’, predstavo svoje nove uređaje, saznao je da se mora oprostiti od 13 milijardi eura.

Naime, najviši europski sud okončao je osmogodišnji pravni spor i odlučio da Apple mora platiti 13 milijardi eura poreznog duga Irskoj.

Pobjeda ‘Čelične dame’
Europska komisija je još, 2014. pokrenula istragu, sumnjajući u porezne nepravilnosti, a 2016. donijela odluku da Apple, čije je europsko sjedište u Corku, mora vratiti ‘ušteđeni’ iznos jer je Irska umjetno smanjila porezni teret Appleu, kršeći pravila o državnim potporama. Apple i Irska žalili su se na ovu odluku EK, a Opći sud EU-a 2020. presudio je u njihovu korist.

Potom je Komisija, u rujnu iste godine uložila žalbu pred Europskim sudom (ECJ) s dopunjenim mišljenjem i pojašnjenjem. A jučer je najviši EU sud poništio prethodnu presudu i potvrdio da Apple mora podmiriti porezni dug.

Konačna presuda i za Google

Europski sud donio je i konačnu presudu u slučaju Googlea, koji mora plaiti 2,4 milijarde eura jer je zlorabio dominantan položaj.

“Ovo je velika pobjeda za Komisiju, europske građane i jednake uvjete na tržištu EU “, izjavila je Margrethe Vestager na tiskovnoj konferenciji. Radi se i o njezinoj osobnoj pobjedi s obzirom da je uvelike sudjelovala u pokretanju istrage, ne samo protiv Applea već i ostalih američkih multinacionalki poput Googlea, Facebooka, Amazona.

Kao povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja, stekla je reputaciju “čelične dame” zbog nemilosrdnog inzistiranja na tome da kažnjava velike korporacije kad zastrane i zaborave pravila igre u EU. Time je uspjela izazvati i gnjev tadašnjeg američkog predsjednika i sadašnjeg kandidata Donalda Trumpa, koji ju je prozvao jer, kazao je, “stvarno mrzi SAD”.

Iz Irske vlade napomenuli su da se presuda odnosi na zakone koji više nisu na snazi te da su oni već uveli izmjene u zakonodavstvo. Irsko ministarstvo financija dodalo je da će započeti s prijenosom Appleove uplate koja je zadržana kao depozit te je do kraja prošle godine narasla na 13,8 milijardi eura.

Iz tehnološkog diva, pak, poslali su poruku da su razočarani jer, istaknuli su, najveći su porezni obveznik u svijetu. “Europska komisija retroaktivno mijenja pravila i ignorira da je, kako zahtijeva međunarodni porezni zakon, naš prihod već bio podložan porezima u SAD-u”, kazali su iz Applea i ustvrdili da su već u SAD-u platili 18 milijardi eura poreza na istu dobit.

Sitnica za Apple
Novčana kazna, smatra analitičar Wamsi Mohan, iz Bank of Amerike, koji je gostovao u TV emisiji na CNBC-u, za Apple je tek manja smetnja, no ono što brine jest ‘neprestana promjena’ pravila u EU.

“S obzirom na slobodni novčani tok Applea, radi se o novcu koji tvrtka generira u manje od dva mjeseca, budući da godišnje, kontinuirano, generiraju po 100 milijardi dolara. Dakle, kada razmislite o Appleu kao investiciji, ovo je više buka, sitni problem i smetnja.”, kazao je i nastavio: “Ono što zabrinjava je to da EU pokušava pronaći način da dođe do veće količine novca te ciljano djeluje protiv velikih tehnoloških tvrtki.

U EU se često događa da se postavljeno pravilo mijenja. Posebno se to odnosi na DMA, (Zakon o digitalnim tržištima) gdje se pravila čine kao da su u stalnoj promjeni, što čine suradnju s EU izrazito teškom. Tako se zapravo oporezuje inovacija i sprječava EU potrošače da dobiju najnovije i najbolje značajke” smatra Mohan.

Inače, europski sud potvrdio je jučer i kaznu od 2,4 milijarde eura protiv Googlea zbog zloupotrebe dominantnog položaja. jer je preferirao vlastitu uslugu usporedbe cijena u odnosu na konkurenciju. Kazna je rezultat antimonopolske istrage EK koja je zaključena 2017. I iz Googla su javili da su ‘razočarani ovakvom presudom’.

Komentirajte prvi

New Report

Close