Amerika šalje nosač aviona, eskadrilu lovaca i ratne brodove. Očekuje se žestoka osveta Irana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. kolovoz 2024. u 11:22
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Sjedinjene Države na Bliski istok šalju nosač aviona, eskadrilu lovaca i dodatne ratne brodove u očekivanju iranske odmazde za ubojstvo čelnika Hamasa ranije ovog tjedna u Teheranu, javljaju svjetske agencije.

Kako javlja CNN, radi se o najvećim manevrima američkih snaga u toj regiji od prvih dana rata u Gazi, kad je Pentagon poslao dvije borbene skupine nosača aviona prema Bliskom istoku. Bilo je to očito upozorenje regionalnim militantnim skupinama pod iranskim patronatom da ne šire borbe.

“Jasno i glasno smo čuli iranskog vrhovnog vođu”

“Čuli smo iranskog vrhovnog vođu jasno i glasno, rekao je da namjerava osvetiti ubojstvo vođe Hamasa u Teheranu, odnosno da želi izvršiti još jedan napad na Izrael”, rekao je John Kirby, čelnik Vijeća za nacionalnu sigurnost u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena. “Ne možemo samo pretpostaviti da ćemo također potencijalno biti žrtve takve vrste napada, pa se moramo pobrinuti da imamo prave resurse i vojne kapacitete u regiji.”

Jučer je Bidenov ministar obrane Lloyd Austin naredio borbenoj skupini nosača aviona USS Abraham Lincoln da zamijeni udarnu skupinu USS Theodore Roosevelt, koja trenutno djeluje u Omanskom zaljevu, objavio je Pentagon.

Uz nosač aviona, na Bliski istok i u Mediteran bit će poslani američki razarači i krstarice sposobni za obranu od balističkih projektila. U priopćenju se ne navodi koji su ratni brodovi poslani, no dva američka razarača u istočnom Sredozemlju sudjelovala su u presretanju napada koje je Iran pokrenuo protiv Izraela u travnju.

Austin je također naredio raspoređivanje eskadrile borbenih aviona u regiji, objavio je Pentagon. SAD u regiji već ima amfibijski brod USS Wasp, koji djeluje s ekspedicijskom postrojbom marinaca, sposoban izvršiti evakuaciju američkih građana u Libanonu ako se to naredi.

“Globalna obrana Sjedinjenih Država je dinamična i Ministarstvo obrane zadržava sposobnost raspoređivanja u kratkom roku kako bi odgovorilo na rastuće prijetnje nacionalnoj sigurnosti”, stoji u priopćenju Pentagona.

Iran obećao osvetu, Amerikanci očekuju napad u narednim danima

Iran je obećao da će napasti Izrael zbog atentata na političkog čelnika Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu. Izrael nije komentirao ubojstvo.

Američki dužnosnici rekli su da bi se očekivani iranski napad mogao dogoditi u nadolazećim danima, a SAD pozorno prati situaciju u regiji radi bilo kakvih naznaka kako i kada točno bi mogao krenuti.

Kako bi mogao izgledati napad?

Dužnosnici su rekli da bi napad mogao biti izveden balističkim projektilima i bespilotnim letjelicama. Takav napad je Iran pokrenuo protiv Izraela u travnju. No, novi napad bi mogao biti veći i složeniji, koordiniran s proiranskim militantima u regiji, javlja CNN.

Vođa Hezbolaha Hassan Nasrallah nagovijestio je da bi se mogao spremati koordinirani napad na Izrael nakon što je Izrael ubio jednog od glavnih zapovjednika grupe koju podržava Iran u Bejrutu manje od 24 sata prije ubojstva Hanije.

“Budući da su započeli svađu sa svima, ne znaju odakle će doći odgovor… odgovor će doći zasebno ili koordinirano”, rekao je u govoru prekjučer.

Komentirajte prvi

New Report

Close