Američki tužitelji razmatraju i kaznenu prijavu protiv Boeinga

Autor: Ana Roksandić , 25. lipanj 2024. u 06:10
Predsjednik Uprave Boeinga Dave Calhoun na svjedočenju pred senatskim odborom SAD-a o sigurnosnim standardima u kompaniji/Reuters

Tvrtka i pravosudni dužnosnici različito vide nagodbu iz 2021.

Američki tužitelji zalažu se da se protiv Boeinga podigne kaznena prijava nakon što je utvrđeno da je proizvođač aviona prekršio nagodbu o dvije fatalne nesreće koje su imali. Ministarstvo pravosuđa do 7. srpnja mora odlučiti hoće li pokrenuti postupak protiv Boeinga, piše Reuters.

U svibnju su dužnosnici utvrdili da je Boeing prekršio sporazum iz 2021. koji ga je štitio od kaznenih optužbi za urotu počinjenja prijevare koja je proizašla iz dviju fatalnih nesreća 2018. i 2019. u kojima je sudjelovao mlažnjak 737 MAX.

Naime, prema detaljima sporazuma iz 2021., američko Ministarstvo pravosuđa pristalo je ne procesuirati Boeing nakon optužbi da je prevario Saveznu upravu za zrakoplovstvo sve dok tvrtka preispituje svoje prakse usklađenosti i podnosi redovita izvješća. Boeing je također pristao platiti 2,5 milijardi dolara za potrebe istrage.

Trogodišnji sporazum

Boeing tvrdi da je poštovao sve uvjete iz sporazuma koji je imao rok od tri godine.

Produbljenje krize
Boeing je medijske navode o zalaganju američkih tužitelja za progonom odbio komentirati, a prethodno su kazali da su “poštivali uvjete” nagodbe iz 2021., koja je imala trogodišnji rok i poznata je kao sporazum o odgođenom kaznenom progonu. Iz Boeinga su ranije kazali da se ne slažu s procjenom ministarstva da su kao kompanija prekršili uvjete sklopljenog dogovora. Glasnogovornik Ministarstva pravosuđa odbio je komentirati slučaj.

Dvije strane razgovaraju o mogućem rješenju istrage Ministarstva pravosuđa i nema jamstva da će dužnosnici doista pokrenuti optužni postupak, rekli su izvori. Interna razmatranja Ministarstva pravosuđa i dalje su u tijeku i nisu konačna.

Kaznene optužbe produbile bi krizu koja se razvija u Boeingu, koji se suočio s intenzivnim nadzorom američkih tužitelja, regulatora i zakonodavaca nakon što je komad trupa otpao s jednog od mlažnjaka u vlasništvu Alaska Airlinesa usred leta 5. siječnja, samo dva dana prije isteka nagodbe iz 2021. godine.

Reutersovi izvori nisu precizirali koje kaznene prijave dužnosnici Ministarstva pravosuđa razmatraju, ali jedan od njih je rekao da bi se mogle proširiti izvan izvorne optužbe za prijevaru iz 2021. godine.

Alternative na stolu
Alternativno, umjesto kaznenog gonjenja Boeinga, američko Ministarstvo pravosuđa mogao bi produžiti nagodbu iz 2021. za godinu dana ili predložiti nove, strože uvjete.

Uz financijske kazne, najstrože nagodbe obično uključuju instaliranje treće strane koja će nadzirati usklađenost tvrtke s pravilima. Ministarstvo također može zahtijevati od Boeinga da prizna svoje nedjelo priznanjem krivnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close