Zviždač razotkrio što rade u Boeingu: ‘Nikad više ne bih letio s tim avionom’

Autor: Poslovni.hr , 12. svibanj 2024. u 10:33
FOTO: REUTERS/Jason Redmond

Zviždač iz Boeinga kaže da su dijelovi aviona imali ozbiljne nedostatke Karoserije aviona koje je proizveo najveći dobavljač Boeinga redovito su napuštale tvornicu s ozbiljnim nedostacima, tvrdi bivši inspektor kvalitete u tvrtki.

Santiago Paredes koji je radio za Spirit AeroSystems u Kansasu, rekao je za BBC da je često pronalazio do 200 nedostataka na dijelovima koji su bili spremni za isporuku Boeingu. Dobio je nadimak “showstopper” jer je usporio proizvodnju kada je pokušao riješiti svoje brige, tvrdio je.

Spirit je rekao da se “uopće ne slaže” s optužbama. “Snažno se branimo od njegovih tvrdnji”, rekao je glasnogovornik Spirita, koji je i dalje najveći dobavljač Boeinga, prenosi tportal.

Paredes je iznio optužbe protiv Spirita u ekskluzivnom intervjuu za BBC i američku mrežu CBS, u kojem je opisao što je rekao da je doživio radeći u tvrtki između 2010. i 2022. godine. Naime, bio je navikao pronalaziti “od 50 do 100, 200” nedostataka na trupovima – glavnom tijelu aviona – koji su trebali biti isporučeni Boeingu, rekao je.

“Pronalazio sam mnogo spojeva koji su nedostajali, puno savijenih dijelova, ponekad čak i dijelove koji su nedostajali.”

Boeing je sve to odbio komentirati

Američki ministar prometa Pete Buttigieg rekao je da vlada “stavlja Boeing pod mikroskop” kroz tekuće istrage Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA). “Moraju pokazati da ispunjavaju standarde kvalitete i sigurnosne standarde koje je postavila FAA”, rekao je u četvrtak za BBC. “Oni imaju odgovornost da zadovolje naše standarde, ali mi to ne prihvaćamo samo na povjerenje… smatrat ćemo ih odgovornima za to.”

Komentirajte prvi

New Report

Close