Valutne oscilacije američke korporacije stajale 18,66 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. ožujak 2015. u 09:54
Foto: Thinkstock

Kolebanja valutnih tečajeva koštala su sjevernoameričke kompanije u četvrtom tromjesečju 2014. godine 18,66 milijarde dolara prihoda.

Kolebanja valutnih tečajeva koštala su sjevernoameričke kompanije u četvrtom tromjesečju 2014. godine 18,66 milijarde dolara prihoda, navodi se u izvješću o upravljanju valutnim rizikom konzultantske tvrtke FiREapps.

Ukupni negativni utjecaj promjena valutnih tečajeva porastao je u tome razdoblju za više od četiri puta u odnosu na prethodno tromjesečje, i bio je najveći od vrhunca krize eura, navodi se u izvješću.

FiREapps analizira učinke valuta na tromjesečnu zaradu 846 sjevernoameričkih tvrtki, uključenih u listu Fortune 2000 kompanija koje najmanje 15 posto prihoda ostvaruju na međunarodnim tržištima u dvije ili više valuta. Zarada po dionici sjevernoameričkih kompanija u prosjeku je smanjena zbog negativnih tečajnih razlika za 0,06 dolara, što je gotovo dvostruko više od prosjeka u 2013. i 2014. te najviše od kada je FiREapps počeo mjeriti utjecaj razlika valutnih tečajeva na rezultate kompanija.

Brojnim američkim multinacionalkama, od DuPonta do Procter&Gamblea, snažan tečaj dolara nagriza zaradu, a nekoliko je blue-chip izvoznih kompanija procijenilo da će se situacija još i pogoršati ako dolar ostane snažan.

Snažan tečaj dolara pogađa razne sektore, uključujući industrijske kompanije kao što je 3M, tehnološke kompanije poput Microsofta i Applea, zrakoplovne kompanije kao što je American Airlines Group, zdravstvene tvrtke, uključujući Bristol-Myers Squibb i Pfizer, te proizvođače potrošačke robe kao što je Procter&Gamble, koje veliki dio svoje prodaje ostvaruju na tržištima izvan SAD-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close